A Nyugat lánya premierje nyitja az Opera Puccini-előadásait

A „Puccini Itáliája”- évadban a Magyar Állami Operaház nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy megszólaltassa a mester összes színpadi művét.

A sort az itthon ritkán játszott alkotás nyitja, amelyet az Opera 47 év után mutatja be újra, Vaszilij Barkhatov rendezésben. A Wagner, Debussy és Richard Strauss hatását mutató mű különleges helyet foglal el Puccini életművében, hiszen vidám befejezésével, független, életerős és életben maradó főhősnőjével kivételt képez. Lényegében az egyetlen női szerepet, Minnie-t - akit szokásától eltérően, de a karakter jelleméből fakadóan drámai szopránra írt a komponista - a két szereposztás szerint Bátori Éva és Rálik Szilvia énekli.

nyugat_lanya3_foto_rakossy_peter.jpgA nyugat lánya (fotó: Rákossy Péter)

A főbb férfi szerepekben Gaston Rivero és Boncsér Gergely, valamint Szegedi Csaba és Florin Estefan hallható majd, de fellép mások mellett Balczó Péter és Bakonyi Marcell is. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) működik közre, a darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.

Giacomo Puccini talán legkülönlegesebb operája, az 1910-ben elkészült A Nyugat lánya a Vadnyugatra kalauzolja a közönséget. Vaszilij Barkhatov rendező a mű univerzális témáira és a cselekmény tértől független konfliktusaira tekintettel a darabot Nyugat-Európába helyezte. Ez az orosz rendező első munkája Budapesten, s újszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektál.

Az előadás bemutatója december 1-én lesz az Erkel Színházban. 

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

süti beállítások módosítása