Alföldi Róbert és Szász János a Széchenyi Akadémia tagja lett

Új tagokat választott szakosztályaiba a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia éves, rendes közgyűlésén.

A mozgókép-és színházművészeti osztály rendes tagja lett Alföldi Róbert és Szász János.

Az irodalmi osztály rendes tagjává választották Bari Károlyt, szenior tagjává Szakonyi Károlyt, tiszteleti tagjává pedig Bruck Edithet. Az építőművészeti osztály tagja lett Nagy Iván (rendes tag), Lázár Antal (szenior tag) és Ján Stempel (tiszteleti tag). A képző- és iparművészeti osztály új tagjai: Erdélyi Dániel (rendes tag), Nemes Judit (szenior tag), Sárváry Katalin (szenior tag), Zoltán Mária Flóra (szenior tag). A zenei alkotóművészeti osztály tiszteleti tagnak Heinz Holligert választotta.

alfoldi_meszaros_1-horz.jpg                Alföldi Róbert és Szász János (fotók: Mészáros Csaba, SZFE)

A közgyűlésen a tagság szavazott az újonnan bevezetett címzetes tagsági formáról és első tagjairól is. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia új tagsági formát hozott létre a szellemi élet olyan kiemelkedő személyiségeinek, akik nem, vagy nem elsősorban alkotóművészek, ezért az alapszabály értelmében nem lehetnek rendes vagy tisztelet tagok. (A tiszteleti tagok nem magyar állampolgárságú alkotóművészek.)

A 1992-ben alapított Széchenyi Akadémia az MTA önálló társult testülete, amelynek az a feladata, hogy megjelenítse az irodalmi és művészeti élet sokszínűségében megvalósuló egységét. Működése azt a gondolatot testesíti meg, hogy a művész szellemi szabadsága és a művészi alkotómunka függetlensége sérthetetlen érték. A címzetes tagság szimbolikus jelentésének részeként a művészetek és tudományok összetartozását is kifejezné.

Az idei közgyűlésen címzetes tagnak Ferge Zsuzsát, Földényi F. Lászlót, Kenedi Jánost, Kornai Jánost, Szelényi Ivánt és Vekerdy Tamást választotta meg a közgyűlés.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása