Két év után ismét rendez Duda Éva

Utópia című előadásában arra keresi a választ: miért nem tudunk egymás mellett élni, miközben a lényeget illetően mindannyian egyformák vagyunk?

Az utópia szó eredeti jelentése: a hely, ami nincs – nem létezik a valóságban, csak vágyainkban. Az előadás alkotói szeretnének hinni benne, hogy létezhet egy élhetőbb, jobban berendezett világ.

utopia_3.jpgRészlet az előadás traileréből (forrás: Duda Éva Társulat)

Miért érezzük bajban magunkat? Az Utópia egy abszurd világ, amelyben az alkotók szimbolikusan vagy direkt módon idézik meg azt a furcsa érzést például, amikor intoleranciát tapasztalunk más kulturális értékrendek irányába. Amikor körülöttünk elutasítást látunk a természeti értékek sérülékenysége felé. Amikor agresszivitás a válasz az eltérő gondolkodásra. Keserédes öniróniával közelednek a problémák felé, hiszen ők maguk is részesei. Nem ujjal mutogatnak, nem panaszkodnak, csapokat nyitogatnak.

A lényegi, valódi, emberi dolgok tekintetében a világ minden táján egyformák vagyunk: szeretünk, kötődünk, haragszunk, félünk, felfedezünk, örülünk, vagy csalódunk, hiszünk és tagadunk, tanulunk, utazunk, dolgozunk, jó nevetni és ellazulni, szeretünk valahova tartozni vagy csak magunkkal jóban lenni. De elképesztő a zűrzavar. Miért olyan nehéz együtt lenni, egymás mellett élni?

 „Közel két éve nem készítettem előadást. Jól esett ez a hosszabb alkotói szünet, fontos volt ránéznem a munkámra, magamra, és a világra, ami körbe vesz. Volt időm elmélázni a jelenen. Most egy egészen új csapattal dolgozom, fiatalok, és idősebbek, tapasztaltabbak és az iskolából most „szabadult” épp húszévesek egy kalap alatt, de mindenképp nagyon különböző egyéniségek. Épp ez érdekel bennük, erre a diverzitásra tettem a hangsúlyt, az emberek sokszínűsége ebben a nagyon változékony, bizonytalanságot sugárzó jelenben. Fürkészem, kémlelem a jövőt, milyen lesz, hogy fognak élni az emberek a jövőben, és tudjuk-e azt befolyásolni? Remélem, hogy igen” –mondja a készülő előadásról Duda Éva koreográfus.

Az előadás alkotói, szereplői: Csuzi Márton, Gaál Júlia, Ivanov Gábor, Kálid Artúr, Lőrinc Katalin, Rácz Réka, Sessi Krisztina, Taba Benjámin, Tóth Laura, Vitárius Orsolya és Weinemer Ádám Zénó.

Az Utópia december 7-én és 8-án látható a Trafóban, mindkét alkalommal este 8 órától.

(Forrás: Duda Éva Társulat)

süti beállítások módosítása