„Nem tudtuk Marton Lászlót megvédeni, mert nem kaptunk rá engedélyt”

Börcsök Enikő a Zsótér Sándorral való közös tanításról, a Vígszínház szeretéről, és arról is beszélt a Szinhaz.net-en, mit csinálna, ha eljönne a Vígszínházból.

Börcsök Enikő 1994 óta a Vígszínház tagja, de nem ritkán vendégszerepel más teátrumokban is, legutóbb például a Radnóti Színház A művésznő és rajongói című előadásában, vagy nem sokkal korábban Veszprémben a Kurázsi mama címszerepét játszotta, és Szabó István, illetve Gothár Péter új filmjében is szerepelt. A megújulás folyamatos igényével és képességével játszik, forgat, tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. És nem mellesleg kétszáz gyerekkel van kapcsolatban a Nemzeti Vese Program nagyköveteként és a becsvölgyei nyári táborban.

borcsok_eniko.jpgBörcsök Enikő a A Herner Ferike faterja próbáján (forrás: Pinceszínház)

A Kurázsi mamából már a tavalyi évad végén lement a húsz bérletes előadás, nem hozták át az idei évadra. Sajnos kifújt az a kör, amelyik Budapestről érdeklődött iránta, a vidéki közönség meg a nézőbarátabb, szórakoztató előadásokra kíváncsi; úgyhogy közepest kap tőlem a veszprémi közönség” – mondja a színésznő az interjúban a veszprémi vendégjáték kapcsán.

A Kurázsi mama kapcsán sokszor eszébe jutott a menekültek és a hontalanok képe: „Rengetegszer eszembe jutott, miközben próbáltam és játszottam, hogy hány és hány anya lehet a világon, aki hurcolja a világon át a gyerekeit, és fogalma sincs arról hogyan éli túl”.

Zsótér Sándorral közösen vezetik a Színmű ötödéveseit. „Zsótér nagyon lobbanékony hozzám képest. Pont kiegészítjük egymást. Folytatjuk egymás mondatait, amit az egyikünk elkezd, azt a másik biztosan befejezi. És ez már harminc éve így van. Barátok vagyunk” – fogalmaz kettejük kapcsolatáról. A legnagyobb szívfájdalma, hogy nincs rá lehetőség, hogy Zsótérral az anyaszínházában együtt dolgozzon színészként: „A Vígszínházba nem hívják Zsótért rendezni”.

Mivel Marton László annak idején a Főiskolán tanára, majd igazgatója, később művészeti vezetője volt a Vígszínházban, nehezen viselte a menesztését. „Hiszen Marton nem csak a tanárom, az osztályfőnököm, az igazgatóm volt. Nagyra tartom és szeretem őt. Nem tudtuk megvédeni, mert nem kaptunk rá engedélyt. A színházunk érdekeit kellett nézni, tudomásul vettük az igazgatói döntést” – fogalmaz.

borcsokeniko1.jpgBörcsök Enikő (forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

Immár huszonnegyedik éve a Vígszínház tagja, mint mondja, nem véletlenül: „Imádom a Vígszínházat, és nem akarok máshova menni. Vígszínházi tag vagyok, nagyon szeretem a társulatot, az itt dolgozó embereket a műszaktól a különböző tárakig. Ők a barátaim, mindent megtesznek értem. Szeretem magát az épületet is, a színpadot, a nagy teret, és természetesen az előadásokat, amelyekben benne vagyok. Nagyon sok lehetőségem van másutt is játszani, sokfelé kipróbálhatom magam. A hosszú évek alatt gondolkodtam már rajta, mi lenne, ha váltanék. Több helyről is kaptam ajánlatokat. Ha eljönnék a Vígszínháztól, nem szerződnék másik társulathoz, hanem vidéken laknék a kis házamban”.

A Herner Ferike faterja kapcsán, amit a Pinceszínházban rendezett, felmerül a kérdés. hisz-e a determináltságban. „Cipelünk magunkkal örökölt mintákat a felmenőinktől. A kérdés az, hogy milyen erő az, ami megtart minket az életben, és ami mindenkiben benne van. A Háy darabban is arról van szó, hogy Isten bennünk van, de ez nem a Jóisten, hanem saját magad. És te döntöd el, hogy a magad istene vagy, vagy odaállítasz magadnak valamit, egy bálványt.  Sajnos ateista vagyok, nem tudok a Jóistenbe kapaszkodni, de bizonyára vigyáz rám. Azt mondják, mindenkit szeret” – vallja Börcsök Enikő.

Az eredeti interjúból, amit Szentgyörgyi Rita készített, az is kiderül, milyen érzés és élmény volt számára úgy játszani most a Kurázsi mama címszerepét, hogy húsz évvel korábban a darabbeli Katrint alakította, hogyan látja a most végző színműs hallgatók lehetőségeit, és mi újat tanult meg magáról a tanítás során.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Börcsök Enikő lesz Kurázsi mama Veszprémben
Börcsök Enikő első rendezésére készül a Pinceszínházban

süti beállítások módosítása