Hamarosan kezdődik az Operaház Diótörő-fesztiválja

Az Erkel Színház előtt és mellett adventi vásár és amatőr fellépők, a színházban A diótörő és a Bohémélet várja a látogatókat.

Az Erkel Színház épülete előtt sorakozó kis házikókban idén is megtalálhatók lesznek a népszerű adventi finomságok: egyedi mézeskalácsok, különböző ízű kürtőskalácsok, sült gesztenye és forró italok várják az erre járókat és az előadások közönségét. Ez utóbbiak árusításába az esti előadások előtt egy órával a fesztivál kezdetétől karácsonyig az Opera művészei is segédkeznek.

diofeszt1_foto_csib_szilvia.jpgFotók: Csibi Szilvia

A fesztivál advent első vasárnapján, december 2-án este 6 órakor a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának hagyományos mini koncertjével veszi kezdetét, majd Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója méri ki az első forró italokat az érdeklődőknek. Az ajándékozás, az adakozás szellemében a házikók bevételének egy része és az előcsarnokban megtalálható adománygyűjtő óriás mézeskalács házikók idén is jótékony célt szolgálnak, amiről az Ökumenikus Segélyszervezet gondoskodik majd.

Az énekszó ugyancsak karácsonyig elkíséri az Opera ünnepi vásárát, mivel az Erkel Színház oldalában felállított színpadon tizenkét további estén amatőr kórusok járulnak hozzá énekükkel az ünnepi hangulathoz az aznapi előadást megelőző félórában. A család és a gyerekek számára adhatnak alkalmat egy-egy közös fénykép elkészítésére A diótörő szereplőit megformázó statiszták, akik az előadások előtt ugyancsak megjelennek a forgatagban, de remek fotótémával szolgál a színház előterében felállított ember nagyságú Diótörő-bábu, illetve a Csajkovszkij-balett főszereplőinek figuráit magukba foglaló hirdetőoszlopok.

diotoro1_foto_csib_szilvia.jpgA diótörő

A diótörő Csajkovszkij zenéjével, Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreográfiájával, Oláh Gusztáv díszletei között és Rományi Nóra jelmezeivel összesen 24 alkalommal lesz látható december 14. és 31. között a Magyar Nemzeti Balett előadásában, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, az Opera Zenekar és az Operaház Gyermekkarának közreműködésével. Ezek közül a december 16-ai matinéelőadás az MKB Bank és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésében 1800 belföldi és határon túli gyermek számára teremt lehetőséget, hogy megismerje a népszerű mesebalett zenei és látványvilágával.

Az ünnepi időszak másik népszerű előadása, a Bohémélet ugyancsak Oláh Gusztáv nevéhez fűződő, patinás díszletei között játszódik december 18-án két alkalommal az Opera művészeinek karitatív előadása is, a Bohém Kiskarácsony, amely Aczél András rendezésében, Kőrösi András, Rőser Orsolya Hajnalka, Szemere Zita és Molnár Zsolt, valamint az Opera Sziget Kamarazenekara, a Magyar Nemzeti Balett szólistái, a Magyar Állami Operaház Gyermekkara közreműködésével eleveníti fel operameséket és teremti meg a karácsony varázslatát. A szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű vagy testi fogyatékkal élő gyerekek számára meghirdetett előadásban az Opera művészei minden évben fellépti díj nélkül vállalnak szerepet.

bohem_kiskaracsony2_foto_csibi_szilvia.jpgBohém Kiskarácsony

A „Puccini Itáliája” nevet viselő tematikus évadban hat alakalommal lesz látható a Bohémélet december 8. és 27. között, ezek közül a december 21-i előadása pedig éppen az olasz zeneszerző születésének 160. évfordulójára esik. A jeles alkalmat egy kisebb megemlékezéssel és a zeneszerző legnépszerűbb, Nessun dorma kezdetű áriájával is megünnepli az Opera. A darab idén is kettős szereposztásban, Boncsér Gergely és Horváth István, valamint Horti Lilla és Létay Kiss Gabriella főszereplésével látható az Erkel Színházban, a Nádasdy Kálmán által több mint 80 éve színpadra állított produkcióban az Opera Zenekart Kesselyák Gergely és Alberto Veronesi dirigálja.

A „Puccini Itáliája”-évad és a Bohémélet-előadások alkalmat adnak egy különleges csemege bemutatására is: Leoncavallo, a Bajazzók szerzőjének talán méltatlanul háttérbe szorult ikerműve, a Bohémek koncertszerű formában csendül fel december 17-én. A Puccini-művel párhuzamosan született, a két komponista barátságát rivalizálássá alakító darab főbb szerepeit László Boldizsár, Horti Lilla, Haja Zsolt, Szegedi Csaba és Szántó Andrea énekli az Erkel Színházban. Az Opera együtteseit Fabrizio Maria Carminati vezényli.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

süti beállítások módosítása