Négy rendező vitte színre Madách klasszikusát Székesfehérvárott

Az ember tragédiája 1-et a Vörösmarty Színház társulatának teljes közreműködésével a 200 éves magyar nyelvű színjátszás előtt tisztelegve mutatta be december 1-én.

A drámát első alkalommal Paulay Ede, a Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében 1883. szeptember 21-én állították színpadra. Az ősbemutatón Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert Gyenes László játszotta. Szikora Jánosnak nem a mostani az első színjáték rendezése. Az új Nemzeti Színház 2002. március 15-én ugyanis Madách Imre drámai költeményével nyílt meg, a teljesen új felfogású előadást teátrumunk vezetője rendezte, Ádámot Szarvas József, Évát Pap Vera, Lucifert Alföldi Róbert alakította. 

img_2079.jpgAz ember tragédiája 1, középen Gáspár Sándor (fotók: Katkó Tamás) 

December 1-én Madách Imre klasszikus drámai költeményének előadásával a 200 éves magyar nyelvű színjátszás előtt tiszteleg a székesfehérvári teátrum. Az egyedülálló színháztörténeti vállalkozást Szikora János, Horváth Csaba, Hargitai Iván és Bagó Bertalan rendhagyó módon közösen alkotta meg, amelyben az egész társulat közreműködik, több Ádámmal, Évával és Luciferrel. 

A magyar irodalom dráma műfajának egyik legkultikusabb műve négy részre bontható, egy spirituális rész mellett az ókor, a középkor és az újkor jelenik meg.

img_2011.jpg 

Szikora János rendező a spirituális keretszíneket vitte színpadra:

"A spirituális kerethez van a legnagyobb vonzódásom, nagyon boldogan valósítottam meg. A színeimben megszemélyesítődik az Úr, Gáspár Sándor formálja meg ezt a szerepet, és attól, hogy az Úr megjelenik, ad egy olyan különleges drámai erőt, ami ezeknek a színeknek egy plusz izgalmát jelenti."

 

Hargitai Iván rendező nevéhez fűződik Bizánc, Párizs és a prágai színek rendezése:

"Az előadásban szereplő harminc színész az egész társulatot jelenti, és nem csak hihetetlenül profi módon és érzékenyen dolgoznak, hanem egymást segítve. Nagyon komoly színészek játszanak, hol fontos, nagy szerepet egy jelenetben, aztán meg bejönnek egy másik jelenetbe statisztálni, és éppen csak egy villanásra megjelenni, ugyanazzal a koncentrációval. Egy rendkívül felemelő munkafolyamat eredményeként született meg Az ember tragédiája."

img_2501.jpg

Az előadás színrevitelében a Vörösmarty Színház teljes társulata részt vett, így: Andrássy Máté, Ballér Bianka, Derzsi János, Egyed Attila, Gáspár Sándor, Hirtling István, Juhász Illés, Kádas József, Kelemen István, Keller János, Kerkay Rita, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Krisztik Csaba, Kuna Károly, Lábodi Ádám, Nagy Péter, Osváth Judit, Pálya Pompónia, Rovó Tamás, Sághy Tamás, Tóth Ildikó, Tűzkő Sándor, Váradi Eszter Sára, Varga Gabriella, Varga Lili, Varga Mária, Závodszky Noémi, valamint Hajdu Tibor.

 

A dramaturgok Perczel Enikő és Tucsni András, a szcenikáért Bátonyi György felel, a jelmezeket Benedek Mari, Kárpáti Enikő, Sántha Borbála és Berzsenyi Krisztina tervezte.

img_2817.jpg

A négy rendezőt az a felvetés is izgatja, vajon Madách Imre milyennek írná meg a többi színt és a többi színben Ádámot, Évát és Lucifert? Milyennek látná az újkori történelmet, hogyan fogalmazná meg, merre vezetné az embert saját tragédiájában? A színház felkérésére éppen ezért négy író, Márton LászlóTasnádi IstvánTérey János és Závada Pál „folytatja” a művet újabb színek megírásával. Az új darabot Az ember tragédiája 2. címmel a 2019/20-as évadban szintén a társulat művészeti vezetői álmodják színpadra.

(Forrás: Vörösmarty Színház)

Kapcsolódó

Székesfehérváron „tovább írják” Az ember tragédiáját

süti beállítások módosítása