Amikor mindenki Jones

Éppen ez a helyzet Will Eno Jóéjt, szomszéd! című darabjában, amit Bérczes László állít színpadra a B32 Kultúrtérben. 

Will Eno átlagos hősei esendőek és ügyefogyottak, szánalmasak és mulatságosak, de amikor nevetséges és pitiáner problémáikat felülről kimosolyognánk, a szereplőkben önmagunkra ismerünk. A párbeszédek és szituácik Ionescot, Beckettet, Pintert és Fossét idézik, miközben vállaltan alkalmazzák a bulvár társalgási darabok eszközeit.

jonsz3.jpgParti Nóra és Katona László az előadás imázsfotóján (fotók: Torják Orsi)

A darabot Upor László fordításában, Kiss Mónika dramaturgi segítségével állítják színpadra. A jelmezterveket Pirityi Emese, a díszletterveket Cziegler Balázs készítette. Az előadás szereplői: Mészáros Sára, Parti Nóra, Scherer Péter és Katona László

Will Eno azt vizsgálja, hogy 21. századi civilizációnkkal körbebástyázott életünk, melyben már semmilyen közvetlen kapcsolatunk nincs a természettel, a földdel, a fával, a hússal, a lüktető, nyers élettel, s amiben a mintha-világ burkába páncélozzuk magunkat, s e burokban sztereotíp mondatokkal és sztereotíp mindennapokkal fedjük le a nemtudást, és szüntetjük meg az „ismeretlent”, azaz a személyiséget… Nos, hogy ez az élet hogyan nem „úszható meg”, mert bármily átlagosak vagyunk vagy szeretnénk lenni, az életünk kívül-belül rejti és folyamatosan felmutatja az Ismeretlent. Mi magunk vagyunk az ismeretlen, és ugyanilyen ismeretlen a másik ember, és ha felemeljük tekintetünket, ilyen ismeretlen a végtelen világ, amibe egy pillanatra belezuhantunk” – mondja Bérczes László rendező a darabról. 

A Nézőművészeti Kft és az Ördögkatlan koprodukciójában készülő előadás, a darab magyarországi bemutatója is egyben. A darab ősbemutatója 2014-ben volt a Broadway-en. A dráma és mind a négy szereplő díjak és jelölések garmadát zsebelte be. 

jonsz1.jpgMészáros Sára és Scherer Péter

Az előadást december 14-én, este 7 órától mutatják be a B32 Galéria és Kultúrtérben, majd ezt követően december 15-én, este 7 órai kezdéssel is megtekinthetjük ugyanott. A Jóéjt, szomszéd! 2019 januárjától, havi rendszerességgel a Thália Színház Arizóna Stúdiójában kerül majd bemutatásra.

(Forrás: Nézőművészeti Kft.)

süti beállítások módosítása