„Egy oktatási intézményt veszni hagyni – mindannyiunk szégyene”

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma közleményt adott ki a Budapest Kortárstánc Főiskola megszűnése kapcsán.

Mint arról korábban hírt adtunk, az 1979-től formálódó, majd 2004-ben főiskolai rangra emelt Budapest Kortárstánc Főiskola beszünteti táncművész alap- és tánctanár mester képzéseit. A kifutó évfolyamok még befejezhetik a tanulmányaikat, ám a képzés jelen állás szerint 2021 nyarán megszűnik.

1920.jpgAngelus Iván, az intézmény alapító rektora (forrás: Budapesti Kortárstánc Főiskola)

A Lábán Rudolf-díj kuratóriumának közleménye 

Sejtettük, tudtuk, hogy a Budapest Kortárstánc Főiskola nehéz helyzetben van (mikor nem volt), de hogy ilyen közel a vég, arra a legrémesebb álmainkban sem gondoltunk. A BKTF előre vetített bezárása nem csak a művészeti felsőoktatás és a magyar kortárs táncművészet számára súlyos veszteség, aminek szakmai következményei ma még beláthatatlanok, de egy olyan független szellemi műhelyt is elveszít vele az ország, amely minden időben a szabad önkifejezés, a művészi szabadság és vele együtt egy nyitott, szabad, toleráns társadalom mellett tette le voksát – az értékekért és tehetségekért. Az intézményből fennállása során sorra kerültek ki olyan egyéni hangú, innovatív szemléletű táncos-koreográfusok, akiknek alkotásai a Lábán Rudolf-díj nomináltjai vagy díjazottjai lettek, és a hazai táncművészeti közegen túl a nemzetközi színtéren is megállták helyüket.

Mi, a Lábán Rudolf-díj kuratóriumának tagjai, ebben a válságos helyzetben csak figyelemfelhívással tudunk élni. Akik ténylegesen tenni is tudnának a megszűnés ellen, azok az oktatáspolitika felelős vezetői és a magyar táncszakma. Nekik még lenne lehetőségük segítő kezet nyújtani, már amennyiben van szándék és akarat, hisz a BKTF vezetői, élükön Angelus Iván alapító-rektorral vállalták a jelenlegi évfolyamok 2021-ig történő rendezett kifuttatását. Egy oktatási intézményt létrehozni, felépíteni, működtetni tehetség és felelősség. Veszni hagyni – mindannyiunk közös szégyene. 

Artner Szilvia Sisso, kritikus, újságíró
Bálint Orsolya, tánckritikus
Fuchs Lívia, tánctörténész, tánckritikus
Halász Tamás, tánckritikus
Králl Csaba, tánckritikus, szerkesztő
Százados László, művészettörténész
Rényi András, esztéta
Török Ákos, kritikus, szerkesztő

(Forrás: Lábán Rudolf-díj kuratóriuma) 

Kapcsolódó cikkek

Megszűnik a Budapest Kortárstánc Főiskola

süti beállítások módosítása