A nap fotója – Ascher Tamás „ügyet” csinált a budapesti Katonában

A rendező a tavalyi Háztűznéző után egy újabb orosz szatírát állított színpadra, amelynek a nyilai ezúttal a hivatalnoki kasztot veszik célba.

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 - 1903) - néhány filozófiai tárgyú írás mellett mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak.

 

         Mészáros Máté és Bányai Kelemen Barna / Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

A Petőfi Sándor utcai színház e trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatja be, amelyben egy tisztes polgár, abban a hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal, annak hivatalnokaival és az őt szorongató korrupcióval.

A szerző személyes emlékek alapján írta ezt a drámát, miután belekeveredve egy bűnügybe, hét éven keresztül vizsgálat folyt ellene. „Ha nem lettek volna összeköttetéseim meg pénzem, már rég Szibériában gubbasztanék” – mondta a vizsgálat lezárása után. Az elhúzódó nyomozás alatt szerzett tapasztalatai táplálták gyűlöletig fajuló, mély ellenszenvét az orosz társadalom meghatározó, széles rétege, a hivatalnokok iránt.

                 Mészáros Máté és Fekete Ernő / Toldy Gábor előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Az előadás főbb szerepeiben Takátsy PéterMészáros MátéFekete ErnőBányai Kelemen BarnaRujder Vivien és Pelsőczy Réka látható. A díszlettervek Izsák Lili, a jelmeztervek Szakács Györgyi munkái, dramaturgként Radnai Annamária segítette a rendező, Ascher Tamás munkáját.

Az ügyet december 19-én mutatja be a budapesti Katona József Színház. 

Kapcsolódó cikkek

Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten
Aki él és mozog, most próbál a budapesti Katonában

süti beállítások módosítása