Ofra Haza – A kelet Madonnája

Náray Erika Klem Viktor rendezésében kelti életre az egykori izraeli popdívát a Kálmán Imre Teátrum színpadán.

Ofra Haza a ’80-as, ’90-es évek izraeli zenei szcénájának egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb alakja, és azon kevés izraeli énekesek egyike, akik sikeres nemzetközi karriert futottak be. Nemcsak a nők, de a férfiak is példaképüknek tekintették az álmait kemény küzdelmek árán megvalósító lányt. A ’80-as, ’90-es években Ofra Haza Izrael egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője volt: zenéjében a popos- rockos hangzás mellett jemeni és arab népzenei hatások is felfedezhetőek voltak – ez tette igazán különlegessé abban a korszakban, amikor a világzene mint műfaj még éppen csak éledezni kezdett.

img_5260.JPG           Náray Erika (fotó: Rózsa Erika)

Albumai – amelyek a mai népies világzene előfutárainak tekinthetők – megjelentek az USA-ban és Európában is. Lenyűgöző külseje, amely széleskörű műveltséggel, hatalmas tehetséggel és merész művészi elképzelésekkel társult, világszerte megnyitott előtte olyan kapukat, amelyek még ma is zárva vannak sok izraeli művész előtt. Hollywoodi filmzenékben énekelt, dalai a toplisták legfelső fokát birtokolták, és még egy Grammy-díj-jelölést is begyűjtött.

A dalait és életét megidéző előadás, amely a 2018. évi Zsidó Művészeti Napok keretében jött létre, december 21-én, 22-én, 23-án és 30-án látható a Kálmán Imre Teátrumban – minden alkalommal este fél 9-től.

(Forrás: Pentaton Művészügynökség)

süti beállítások módosítása