Danis Lídia kapta idén a Domján Edit-díjat

A tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők elismerésére 1991-ben alapított díjat a tatabányai Jászai Mari Színház színművésznője érdemelte ki.

A Magyar Színjátszás ikonikus alakja Domján Edit, aki rövid élete során legendás szerepeket alakított mind színpadon, mind a filmvásznon. A körülötte kialakult legendához hozzájárult magánélete, és hogy beváltotta ígéretét, nem akar öregen meghalni, és egy nappal negyvenedik születésnapja után, 1972. december 26-án hiába várták a Madách Színházban, önkezével véget vetett életének.

dsc_4853.jpgNagypál Gábor és Danis Lídia a Macbeth előadásában (fotók: Prokl Violetta / Jászai Mari Színház)

Barátai, kollégái nem akarták, hogy emléke feledésbe merüljön, ezért 1991-ben alapítványt hoztak létre tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetének elismerésére. Sajnos az alapítók közül is sokan már nincsenek köztünk: Avar István, Kaló Flórián, Káldy Nóra, Mándy Iván, Petrovics Emil, Psota Irén és Szabó Gyula már Edittel együtt figyelik, jól döntött-e a kuratórium, tényleg olyan színésznőt választottak, aki habitusában, tehetségében emlékeztet a Jászai Mari-díjas színésznőre.

A Takács Katalin elnökölte kuratórium idén a tatabányai Jászai Mari Színház színművésznője, Danis Lídia mellett döntött.

Danis Lídia 2004-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Vígszínházban eltöltött éveket követően, három szegedi évad után 2014-ben a Jászai Mari Színház első önálló társulatának alapítótagja lett. Azaz úgy tartozik az ország legfigyelemreméltóbb színésznői közé, hogy szakmai sikereinek nagy részét vidéki színházban érte el. Tatabányai alakításai közül kiemelkedik a Tartuffe Dorine-ja, A salemi boszorkányok Elizabeth Proctorja, A mi osztályunk Dorája, Stuart Mária és persze Lady Macbeth.

dsc_0351.jpgDanis Lídia és Takács Katalin a díj átadásakor

A 2018-as Domján Edit-díjat Takács Katalin, a kuratórium elnöke és Szakonyi Károly kuratóriumi tag adták át 2018. december 21-én Tatabányán, a Macbeth előadása után.

(Forrás: Jászai Mari Színház)

Kapcsolódó cikkek

Danis Lídia: „Sok fiók van, amelyekből a fájdalmakat felszínre tudom hozni”
„A lényeget nem igazán lehet tanulni” – Interjú Danis Lídiával

süti beállítások módosítása