Ünnepi receptkönyv a Jurányi Ház konyhájából

…ha bárki még ötletek híján lenne vagy éppen túlteng benne a gasztronómiai kapacitás.

A Jurányi alkotói évek óta gyűjtik és folyamatosan frissítik ünnepi receptgyűjteményüket. Jelen állás szerint meglehetősen impozáns a színessége és a volumene egyaránt. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

KÁLMÁN ESZTER

Málnás brownie

Az egyik nagy kedvenc a barátaim körében a málnás brownie receptem, nagyon egyszerű és elképesztően finom. Ha nagy társaság jön vacsorára, biztosan elkészítem, valószínűleg idén karácsonykor sem lesz ez másképp.

malnas_brownie_kalman_eszter.jpg

Ami kell hozzá:

200 gr fekete csoki
100 gr tejcsoki
250 gr vaj (enyhén sózottal a legjobb)
400 gr barnacukor vagy nádcukor
4 tojás
140 gr liszt (ezt ki lehet próbálni mandulaliszttel is)
50 gr cukrozatlan kakaópor
200 gr málna (fagyasztott is tökéletes)

És amit ezekkel tenni kell:

A fekete- és a tejcsokit összetöröm kockákra, nagyon kevés vízzel felolvasztom – vizet csak azért teszek hozzá, hogy ne égjen le. De gőz fölött kéne olvasztani hivatalosan… A vajat is felolvasztom, ebbe belekeverem a cukrot, amit elvben szintén olvasztani kellene a vajjal együtt, de általában azonnal elolvad ahogy beleöntöm – ezt mind-mind összekeverem. Ebbe beleütöm a 4 tojást, beleszórom a lisztet és a kakaóport. Így kapok egy masszát, és a málnák felét óvatosan hozzákeverem, forgatom. Egy tepsibe sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát, és a tetejére szórom a maradék adag málnát. Kb. 30 percig sül a 180 fokos sütőben, szurkálom, ha már nem tapad a villára, kész is van. Meg kell várni, amíg picit kihűl, akkor érdemes a sütőpapírnál fogva az egészet kiemelni a tepsiből, és felvágni – én négyzetesre szoktam, de ízlés kérdése. Dobozban napokig eláll, de hamarabb el fog fogyni…

MÁTRAI JENŐ (titkárságvezető, Füge Produkció)

Két recept (nem csak) karácsonyra

Diós-kakaós csigák

Bátrabbaknak ajánlom a következő, bonyolultabb, de mégis valószínűleg sikerrel kecsegtető süteményt. Az eredeti változatot Ferdinánd-kalácsként ismerem, de egy kicsit tekertem rajta. Előbb a recepten, aztán a tésztán.

Fél deci langyos cukros tejben felfuttatunk 3 dkg friss élesztőt.

csigak.jpgEgy mélyebb tálba kimérünk 23-25 dkg fehérlisztet (újhullámosok esetleg felesben teljes kiőrlésű liszttel… <próbáltam, kicsit megváltozik a textúrája [főzés-sütés nincs meg manapság e nélkül a szó nélkül!]>), egy tojássárgáját, kb. 7-8 dkg kristálycukrot, 10 dk olvasztott vajat.

A felfuttatott élesztővel és legszebb reményeinkkel jóféle tésztát gyúrunk.

Legyen kikészítve kis tej, némi liszt, mert ugye majd ahogy a tészta gondolja, lehet, hogy valamit még pótolni kell. Otthon a rokon nénik mindig úgy mondták, hogy „akkor jó, fiam, ha elválik az edénytől úgy, hogy a tál teljesen tiszta marad!”. (Kevés tapasztalattal, kis gyakorlással tényleg!!!)

Kb. egy órát kelesztjük langyos helyen /a villanytűzhely kelesztő funkcióját használva.

Elkészítjük a tölteléket: 10 dkg vaj felolvasztva, bele 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor.

A tésztát kinyújtjuk, lehetőleg téglalap alakúra, kb. 2-3 mm vastagra. Hogy ne ragadjon le az asztallapra/nyújtódeszkára, lisztezzük bőven.

Megkenjük a vajas kakaóval. Rászórunk kb. 8-10 deka durvára vágott diót.

Feltekerjük hosszában, mint a bejglit. Utána kb. 4 cm-es csigákat vágunk belőle. Egy kb. 22-24 centi átmérőjű kerek tortaformát/jénait kibélelünk sütőpapírral és a csigákat szépen egymás mellé állítjuk úgy, hogy a vágott felületük felfelé nézzen (meg hát ugye lefele is…). Középről kezdjük a kirakást, nem kell sok helyet hagyni köztük, az a cél, hogy egybekeljenek és egybesüljenek, vegyék fel a sütőforma alakját.

Még kb. 40 percet kelesztjük, aztán 180 fokon tetszetős színűre sütjük, kb. 35 perc alatt. Villával ellenőrizzük, hogy nem nyers-e belül. Ha már nem, kivesszük a sütőből.

A családtagokat már sülés közben megszavaztatjuk, hogyan kívánják fogyasztani? Két lehetőség közül választhatnak: a sütőből kivett kész tésztát vagy azon forrón meglocsoljuk kb. 1,5 dl jó meleg, cukros tejjel, megvárjuk, amíg szépen beissza és megvárjuk, amíg langyosra hűl.

Ill. ha nem akarunk tejet önteni rá, gyártunk mellé egy vaníliasodót/hígabb vaníliapudingot (hiába, ez mindenhez pásszol…), és azzal adjuk az asztalra. Tálalni lehet a csigák mentén kézzel darabokra széttördelve vagy éppen torta módjára késsel szeletelve, sodóval nyakon öntve.

Sült alma

Amikor szomorkodó, ránézésre már nem finom, pöttyös, szöttyedt almák néznek szembe velünk a hűtőben v. a stelázsipolcon, először is ne szégyelljük felidézni nagyanyánk régi mondását, miszerint „fiam, dehogy dobjuk ki, valamire jó lesz”, majd jusson eszünkbe a következő gyors recept!

Személyenként két normál méretű almát számoljunk. Számolás után meghámozzuk őket. Ha van almacsuma-kiemelőnk, ügyesen kioperáljuk a magházat, ha nincs, félbe vágjuk az almákat és úgy operálunk.

sult_alma.jpgEgy mélyebb jénaiban elkészítjük az ízlésünknek megfelelő kristálycukor + fahéj + kakaó kombinációt, amibe az almákat jól meghempergetjük, nagyanyánk szavaival „amúgy magyarosan, nem kell sajnálni!”.

Előkészítünk egy tepsit, amibe sütőpapírt teszünk, és ezekre helyezzük a bevont almákat. (Sülésnél az alma vlsz. levet fog ereszteni, ezért mindenképp tepsit használjunk, ne csak sütőlapot.)

190 fokon addig sütjük, amíg olyan puha lesz, hogy egy villa/kés könnyen beleszalad.

Kivesszük a sütőből, teljesen kihűtjük.

Nem sokkal tálalás előtt készítünk egy vaníliasodót vagy vanília- esetleg tejszínes pudingot. Utóbbiak esetében a rendes fél liter tejes recepthez adjunk hozzá több tejet, 6-6,5 decit is. Tálaláskor a tányér aljára sodó/folyós puding, még langyosan-melegen, rá a sült alma. A kompozíció tökéletességéért a bőven adagolt darált dió felel.

Ha a tepsiben gyűlt össze egy kis kakaós cukros fahéjas-almás lé, annak felhasználásaként a profik ízléses pettyegetéssel, a kezdők nonfiguratív maszatolással teremthetik meg a finedining-élményt!

BÍRÓ KRISZTA

Karácsonyi sült bogár

Apai oldalamról immár harmincan ülünk asztalhoz karácsonykor. Illetve dehogy ülünk: szanaszéjjel eszik mindenki, asztalnál-kanapén-konyhában állva. Megfelelő méretű étkezőasztal tán a Burgban található, nekünk nincs akkora lakásunk. A menüt rég halott nagyanyámmal ötöltük ki a kilencvenes évek végén, amikor a fiam született. Egyáltalán: minden, ami főzéssel kapcsolatos, tőle ered. Imádott a konyhában pepecselni. Kuplékat énekelve, tánclépésben közlekedett; csípőmozdulattal lökte be a spájz-ajtót, pukedlizve emelte le a fakanalat a szárítóról, dudorászott a fazekaknak. És mindent nemhogy szabad, hanem egyenesen kötelező volt megkóstolni. A főzést – meg az életet magát is -, alkotótevékenységnek tekintette. Nem, nem volt értelmiségi, hanem sőt.

Viszont eszes volt, vicces, és ami a legfontosabb: nagyon tudott szeretni.

A mai ünnepi ételsorunk legfontosabb eleme a hetvenes években született, az ő albertfalvai konyhájában. A sörös pulyka.

Amikor már nekem is volt gyerekem, karácsony közeledtével hármasban jártunk a piacra. Ő akkoriban meglehetősen beteg volt már, a gyerekem meg éppenhogy járt. Mégsem bírtam tartani velük a lépést, olyan sebességgel száguldottak a henteshez. Nagyanyám felemelte a dédunokáját a pultnál, így gusztálták a bébipulykákat.

biro_kriszta.jpgNem élt olyan árus a világon, aki át tudta volna verni bármivel. Tisztelte is ezért a széles seggű kofaasszony, aki minden évben felismerte, és nagy reverenciával köszöntötte a legjobb-legrafináltabb vevőjét. A bébipulyka megvétele szertartás volt, profán mise, amit nagyanyám celebrált, és a hentesasszony volt a hívője és gyónója. Megállapították, melyikben van a legkevesebb toll-tüsző, melyik húsa a legrózsaszínűbb; melyik nem több négy kilónál, vagyis egészen bizonyosan bébi. Az áment csak nagyanyám mondhatta ki, ezt el is várta tőle a Fabulonkék macinaciba burkolt, műszőke ténsasszony.

(Íme a spájz-béli kupleráj, pedig még be sem vásároltam karácsonyra.)

Hazaérvén nekiestünk a szárnyasnak. Kitépkedtük, amit ki kell; megfosztottuk a püspökfalatján található mirigytől. Mert ha az benne marad, a hús keserű lesz, akár az epe. A pulyka nyakát feltettük főni. A pulykanyak-leves nagyon finom, karácsony előtt meg lehet enni, csak úgy. Várván az ünnepre.

Ezek a dolgok huszonkettedike körül estek, vagyis a pulyka négy napot töltött/tölt a hűtőben bepácolva, mivel az apai karácsonyok mindig huszonhatodikán voltak/vannak.

És most következzék a recept.

Adjon az élet mindenkinek olyan nagy családot, hogy kedve legyen elkészíteni.

A pulykát nem mosom meg, utána lehet nézni az interneten, miért felesleges. Kezet persze alaposan mosok. Előtte, utána.

Megtisztítom, nagy tálcán a hátára fektetem. Füstölt szalonnát vágok csíkokra, fokhagymát gerezdezek. Nem számolom, sokat. Felemelem a pulyka bőrét, ahol csak lehet, és óvatosan teletömködöm a szalonnával és a fokhagymával. A legegyszerűbb Vegetát belemasszírozom a bőrébe, jó vastagon. Különös tekintettel a hasára, a hasa belsejére. Kicsumázok négy-öt almát, egészben kettőt berámolok a hasába. Szalonnát és fokhagymát is adok mellé. Két-három fej vöröshagymát megpucolok, de nem vágom fel. Ezeket is belenyomkodom. Ami marad, hozzáteszem. A maradék szalonnát és fokhagymát szintén. Berakom a nagytepsibe, a tepsit a hűtőbe. Ha elég hideg van, az erkélyen is bírja.

Huszonhatodikán hajnalban kitántorgok a konyhába. Iszom egy kávét, megeszem két szaloncukrot – zseléset! -, kiveszem a tepsit a hűtőből. Alufóliával betekerem a pulyka szárnyát, hogy ne égjen meg. A madarat befedem bacon-szeletekkel, így biztosan nem szárad ki. Két egész krumplit megpucolva melléteszek. A krumpli keményítő-tartalma nagyot dob majd a szafton. Szigorúan pamutzsinórral összekötöm a két lábát, hogy sütés közben ne forduljon ki belőle sem az alma, sem a vöröshagyma. Felöntöm egy liter sörrel. Nagyon szorosan lefedem alufóliával. Legalább négy órán keresztül rá se bagózok, csak hagyom, hogy 180 fokon párolódjon. Akkor kezdem szurkodni, kóstolni a levét, utánaönteni sört, ha még kellene. Amikor már leválik a csontjáról, leszedem az alufóliát, és maximális hőfokon ropogósra pirítom.

Köretnek párolt lilakáposztát, hagymás krumplit adok mellé.

Ja, és hogy miért sült bogár?

Mert sok-sok éve, amikor a legidősebb unokahúgom még csak négy éves volt, kicsit későn lett kész a pulyka. Már mindenki nagyon éhes volt, de leginkább ő, Borka. Kijött a konyhába megnézni, megfelelően gondoskodnak-e a felnőttek az ebédről. Éppen abban a pillanatban emeltük ki a sültet a sütőből. Borka megcsodálta a méretes állatot, és imigyen szólt vala: Úristenkém, mekkora bogár!

Boldog karácsonyt mindenkinek!

GARÁDI GRÉTI (jegypénztáros, Füge Produkció)

Vörösbabos brownie

Nem kell megijedni, ez egy édes desszert, mint bármilyen brownie, egyszerűen a tésztájához használunk babot is, így is növelve, az elfogyasztott hüvelyesek mennyiségét. Amikor Dr. Michael Gregger – Hogy ne halj meg című könyvét olvastam, akkor tudtam meg, hogy a bab- és borsófélék annyira egészségesek, hogy minden nap illene fogyasztani.

Összetevők:

vorosbab.jpg-1 konzerv vörösbab (vagy kb. 250g főtt szárazbab)
-70g bármilyen liszt (én zabpelyhet szoktam lisztté darálni, mert azt viszonylag ritkán fogyasztok egyébként)
-Cukor/édesítőszer kb 80-100g (ízlés szerint)
-2 tojás (igény szerint helyettesíthető bármilyen alternatívával pl 2 evőkanál darált lenmag kevés meleg vízzel masszává keverve)
-Kakaópor kb 2 evőkanál (ízlés szerint)
-1 mokkáskanál sütőpor
-Fél banán
-Reszelt narancs héj
+mézeskalács fűszer (ha nagyon karácsonyiasra vesszük)
+Bármilyen mag, gyümölcs vagy aszalvány díszítésként

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180C-ra (légkeveréssel)!
    2. Keverj össze minden hozzávalót turmixgépben vagy botmixer segítségével!
    3. Töltsd a masszát egy kb. 20 cm átmérőjű sütőformába!
    4. Süsd kb. 15 percig!

KOVÁCS DOMOKOS

Sütőtök krémleves

Nálam nem szokott kimondottan ünnepi menü lenni, nincs olyan étel, amit kizárólag karácsonyi vacsorának készítek el. Ezért az egyik kedvenc ételem receptjét írom most le, azt tervezem, idén ezt fogom enni Karácsonykor.

Hozzávalók:

1 sütőtök
1 édesburgonya
1 citrom
Gyömbér

Fűszerek
(Mazsola, dió, kecskesajt)

tokleves.jpgÉn mindet piacon szoktam megvenni, egyrészt mert szerintem jobb minőségű hozzávalókat lehet ott kapni, másrészt mert így csomagolásmentesen tudok mindent beszerezni. A sok jófej ismerős árus (például a néni, aki már az első vásárlásomkor megkért, hogy szóljak minden bábelőadásomról, mert elhozná az unokáit) már csak ráadás.

Meghámozom és feldarabolom a sütőtököt és az édeskrumplit, majd egy lábos vízben elkezdem főzni. Még a legelején beleszórom a fűszereket. Ezeket általában váltogatom, amihez épp kedvem van. Amit mindig rakok bele, a fahéj, de emellé szerintem jó lehet még a csili, kardamon, kakukkfű… most a japán hét fűszer keverékkel ízesítettem. Ha felforrt a víz, belerakom a sót és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor egy darabka gyömbért felkockázok és beleszórom, egy-két percig még hagyom a tűzön, aztán elzárom. Belefacsarom a citrom levét, majd az egészet összeturmixolom. Ha valaki sűríteni szeretné, én a kókusztejet ajánlanám, de én nem szoktam bele tenni.

Ha elkészült, mazsolát, diót és kockára vágott kecskesajtot szoktam beleszórni és úgy eszem meg.

URBANOVITS KRISZTINA

Tiramisu – újragondolva

Ez egy Stahl Judit recept, kicsit megvariálva, olyanoknak ajánlom, akiknek nem erőssége a sütés (mint én), de valami látványosat szeretnének és biztosra akarnak menni. Az elkészítőnek teljes a művészi szabadsága, mert ez a finomság elronthatatlan. Ja és telis-tele van alkohollal:)

Ami kell hozzá:

tiramisu.jpgKb 10-15 dkg dió
12-14 db babapiskóta; az áztatáshoz legalább 1 dl almapálinka, de lehet több is! + 2 dl almalé

almás rész:

10 dkg vaj
10-15 dkg cukor (lehet édesítőszer is persze)
kb 5-6 db alma (meghámozva, kicsi kockára vágva)
egy kis citromlé
őrölt fahéj tetszés szerint

krémes rész:

kb 1, 5 dl almalé
kb 5 dkg cukor (lehet édesítőszer is)
50 dkg mascarpone
2 dl hideg habtejszín

Először is a diót megpirítjuk olaj nélkül és félretesszük. Aztán jön az almás rész: a vajat és a cukrot összeolvasztjuk, majd beleöntjük a felkockázott almát, rá citromlé és fahéj. Lassan megpároljuk, amíg puha nem lesz és a végén nagy lángon megkaramellizáljuk. Nyugodtan lehet jó barna színe. Aztán félretesszük, hogy kihűljön.

Jöhet a krém: az almalében elkeverjük a cukrot, majd robotgéppel hozzákeverjük a mascarponéhoz. A tejszínt felverjük és finoman hozzákanalazzuk az almás mascarponés krémhez.

És tulajdonképpen minden összetevő megvan. Kezdődhet az alkotás: fogunk egy szép nagy üvegtálat, a babapiskótákat megáztatjuk az almás pálinkás lében, aztán kirakjuk a tál aljára. És innentől rétegelünk, tetszőleges sorrendben. Én így csináltam: babapiskóta, rá egy mascarpone réteg, aztán a karamellizált alma, megszórva dióval. Majd újabb babapiskóta réteg, mascarpone, alma és végül a maradék mascarponéval zártam.

SIPOS VERA

Francia halleves

Ezt a levest, ha tehetem, elkészítem karácsony környékén, ha nem is mindig szentestére, de barátoknak, családnak a két ünnep között. Hivatalos neve: Bouillabasse, de az enyém egyrészt nem autentikus, másrészt az eredeti a marseilles-i szegény halászok eledele volt, nem is szabadna olyan helyen enni, ahonnan nem látni a tengert – mondják, itthon viszont ez kicsit sem számít szegény eledelnek, lévén a jó tengeri hal bele egy kisebb vagyon, és a tengert se látni éppenséggel. No de azért, ha az ember szemfüles, és nagyon szereti leginkább a barátait, no meg a hasát, akkor rá lehet szánni időt, és trükköket beiktatni, hogy mégse horrorisztikus legyen a végösszeg. Sajnos nem túl öko-barát eledel, és hát se nem vegán, vagy minimum hogy vega lenne, de hát kicsit sem az. Ezekre egész évben igyekszem figyelni,de ünnepkor talán megengedhető fogás:)

Íme a hozzávalók, és a trükkök:

– 1kg tengeri hal /Nem fontos hogy teljes egy kiló legyen. Bátran variálhatjuk a tőkehalat, lazacot, nílusi sügért, amelyik épp megfizethető és szép, én arra szoktam törekedni, hogy fehér húsú hal bőven legyen benne. Lazacból elég egy kisebb darab. A fővám téri Vásárcsarnokban az alagsori tengeri halasokhoz rendszerint csütörtök hajnalban érkezik friss áru, amit éjjel fogtak, akkor érdemes ott venni, budaiaknak a Vörös homárban (Hegyvidék Központ) meglepően baráti áron is adnak, ha az ember elmeséli mit szeretne, és segítségüket kéri, hogy miből lehetne jól összeválogatni a kedvenc leveshez a halakat, hogy még a bagettre is jusson.
– 50 dkg mirelit kagyló /Én nem szoktam ilyen sokat beletenni, ha van zacskós mirelit, akkor a felét talán, viszont garnélarákot mindenképp teszek, azt is lehet mirelit is kapni, vagy akár frissen is, pucolva sokkal drágább, és nem lehet vele olyan jól szórakozni a végén. Én szeretem kibányászgatni a rákot a páncéljából./
– 50 dkg halnyesedék /Ez valóban fontos, inkább kevesebb legyen a hal, de a nyesedék adja meg az ízét, zamatát. Ezt is lehet kérni a halasnál. Én néha még halalaplevet is merészelek kérni a Vörös Homárban, volt már hogy adtak!/
sipos_vera.jpg-70 dkg paradicsom /Tél lévén frisset nem nagyon lehet ugye kapni, a hámozott paradicsomkonzerv tökéletes, és talán még az íze is klasszabb, mint a téli melegházas paradicsomnak./
-3 fej hagyma /Vöröshagyma is jó, de legtutibb a fehér főzőhagyma./
-1 édesköménygumó /Lehet szép nagyot venni belőle, ez a francia hallé egyik lényege, de nem kell félni, az a fura édeskés íze elfő, ha valaki nem kedvelné/
-2 gerezd fokhagyma
-kevés erőspaprika /Én chilit szoktam, tényleg csak picit, a végén úgyis tesz bele, akinek nem elég pikáns./
– valódi sáfrány / Nagyobb boltokban lehet kapni, a Kotányinak van tasakos. ez is nagyon fontos, nem érdemes kihagyni!/
-kakukkfű /Ha lehet frisset vegyünk. A Vásárcsarnok mellett az Ázsia Boltban a hűtőben mindig van friss./
-olivaolaj / Idézném a hozzáértő séf urat: ‘Ha nincs jó olivaolajad, neki se kezdj! ‘ Na persze nem baj, ha nem prémium kategóriás az olajunk, de legalább ne a legolcsóbbat, vagy ‘neadjisten’ az olajpogácsából készültet használjuk. Nem érdemlik meg szegény halak. Mellesleg a provence-i olaj lenne az igazán autentikus.
-babérlevél
-só
-bors

Elkészítés

Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt édesköménygumót, a paradicsomot és a halnyesedéket. Sóval, borssal, sáfránnyal, kakukkfűvel ízesítjük. A levest fél óráig főzzük, majd kivesszük belőle a halnyesedéket, a többit pedig összeturmixoljuk. Az így kapott halalaplében megfőzzük a tengeri halat ( 7-8 percet elég főzni ) és a kagylót. A kagylót elő is főzhetjük, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy jó e. Ha kinyílik, akkor jó, 3-4 perc elég neki. A garnélát megtisztíthatjuk előre is. Ízlés szerint csípős paprikával és babérlevéllel fűszerezzük. Ha megfőtt, a halat és a kagylót kivesszük, melegen tartjuk.

A levest pirítóssal (érdemes finom bagettet, vagy kovászos kenyeret venni) előételként, a halat és a kagylót pedig második fogásként tálaljuk. Vagy akinek, ahogy tetszik. Minden variációban elképzelhető.

Nagyon laktató étel. Másnap még finomabb!

Jó étvágyat!

GYÖNGY ZSUZSI      

Rozmaringos-narancsos kacsacomb krumplival

2 kacsacomb
5-6 krumpli
2 fej hagyma
2-3 fokhagyma
narancs
rozmaring
majonéz
olaj
só, bors

A kacsacombokat megmosom, sózom és borsozom és bekenem majonézzel. (ettől nagyon finom ízt kap, nem fog érződni a majonéz)

Felszeletelem karikákra a krumplit és beleteszem hőálló tálba, megsózom és borsozom. Erre kerül rá a kacsacomb, rozmaring (én az erkélyről szedem a kiskertből), narancskarikák (sajnos azt nem szedem a kiskertből) és a hagymák félbevágva.

Olajat öntök a tálba és vizet, hogy az alján álljon egy kevés, azután pedig lefedem alufóliával.

A sütőt kb 180-200 fokra állítom (nem látszik pontosan) és sütöm lefedve körülbelül fél órán át, aztán lecsekkolom, hogy átpuhult-e a hús, ha igen, leveszem az alufóliát és sütöm tovább, hogy a víz eltűnjön és a kacsa ropogós legyen.

KISS RÉKA JUDIT (színházi titkár, Füge Produkció)

A mi karácsonyi menünk mindig melegszendvics, amit viszont csak akkor eszünk, megőrizve a melegszendvics szentségét és különlegességét. Általában löncshúst keverünk össze tejföllel és gazdagon rakunk rá trappistát oszt csá. A gyerek vizet iszik hozza, mert szereti.

Fotót nem készítünk róla, hiszen melegszendvicsről beszélünk és vízről, ki készít fotót melegszendvicsről és vízről, ugye.

A kutya nem eszik ilyet, mert nem eszik kenyeret, ő kinyalhatja a tálat. Tavaly karácsonykor meg nem volt macskánk, így nem tudom ő mit kap, majd jövőre elmesélem.

Egy dologból nem engedünk, mindig Lipóti régi idők rozscipója az alapja az ételkülönlegességünknek, mert igazi gourmandok vagyunk, löncshús tekinteteben viszont nem válogatunk.

KOCSIS GERGELY

kocsis_gergely.jpgValamiért olasz rétes a neve, pedig rétesre egyáltalán nem hasonlít.

Mint látszik, csak a hozzávalók vannak felsorolva, semmi arról, hogy ezekkel hogy bánjunk el.

Semmi fortély. Egy kivajazott magasabb falú tepsibe bele kell szórni az összes cuccot (a tojásokat azért felkeverve), aztán egy villával beletúrogatni, hogy mindenhol legyen minden, de nem kell homogén masszát kapnunk. Amolyan rusztikusan. Családilag mi csak beleszúrós túrósnak nevezzük. Lusta szakácsnak való. Minimális munka, pazar eredmény.

Aránytalan, megnemérdemelt siker.

KELEMEN KRISTÓF

Húspástétom

Vegyünk négy kiló sertéscombot, lehetőleg dióját. Főzzünk belőle húslevest, amelybe tegyünk 9-10 db répát, 6 db gyökérzöldséget, 2 fej hagymát egészben, borsot, babérlevelet, egy kevés gyömbért. Miután a leves megfőtt, szűrjük le, és dobjuk ki a hagymát. A főtt húst szeleteljük fel, hogy beférjen a húsdarálóba. Közben külön edényben főzzünk meg 8 tojást.

kelemen_kristof.jpgEzután következik a hozzávalók összeállítása: a húsdarálóba felváltva tegyük bele a húsdarabokat, a tojást, a leveszöldséget, és daráljuk le. Ebből a mennyiségből egy nagy edényre való lesz, amelyhez tegyünk hozzá ízléstől függően 1-1,5 nagy tubus Univer mustárt, legalább 2 db 25 dkg-os puha vajat (de ha a hús nagyon száraz, akkor többet), és gyúrjuk össze kézzel. Ezután kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk – de lehet, hogy a sózással jobb megvárni, amíg a savanyú uborka is belekerül. Vegyünk egy üveg közepes méretű savanyú uborkát (Bonduelle, 1 literes), az uborkákat vágjuk előbb négybe, majd apró kockákra, és keverjük hozzá a pástétom masszájához.

Öblítsünk ki őzgerinc formát hideg vízzel, és nyomkodjuk bele az elkészült pástétomot. Ebből a mennyiségből kb. 5 őzgerinc forma jön ki. Tegyük be a hűtőbe, legalább 4 órára. Fogyasztás előtt egy órával állítsuk a formát forró vízbe, majd 3-4 perc elteltével borítsuk ki egy hosszúkás tálra, és tegyük vissza a hűtőbe.

RÉTI ADRIENN

Pirított hagymás mazsolás szegfűszeges lencseleves

Az étel neve talán bonyolultnak tűnhet, ennek ellenére idő és költséghatékony az elkészítése. A Suutari levelek című könyvben olvastam említés szintjén a levesről. Nagyon megtetszett, ezért kitaláltam hozzá egy receptet, aminek sikere volt. Megtartottuk. Leginkább a Szilveszteri menüt gazdagítja nálunk. Néha főzelék is készül ezzel az ízvilággal. Ha tetszetős a recept, bátran bolondítsa ki-ki saját fantáziája szerint.

Most az Eltűnő ingerek premierje után főztem le anyukámmal, hogy fotót is tudjak mellékelni. J

reti_adrienn.jpg4-5 közepes fej hagyma       
2-3 marék mazsola
Őrölt Szegfűszeg
1/2 kg Lencse
Tejszín

(én a hozzávalókat a piacon veszem kimérve, saját edénybe, hogy ne termeljek plussz hulladékot a csomagolással � )

Én így:

Beáztatom egy éjszakára a lencsét.

A hagymát kockára vágom, megpirítom, majd üvegesre -vagy milyenre -párolom, ráteszem a mazsolát, majd összefőzöm. Amikor picit összefőtt, leveszem a tűzről és összeturmixolom. Felteszem a lencsét kevés vízzel főni, amihez hozzáteszem a hagymás -mazsolás masszát, amit felhúzok meleg vízzel, amikor már összefőtt. Ha főzelék készül, értelemszerűen kevesebb vizet teszek hozzá. Amikor a lencse megpuhult, akkor ízesítem az őrölt szegfűszeggel, és hozzáteszem a tejszínt.

Kész is �

Tálaláskor egy-egy karika citromot teszek a leves mellé annak, aki savanyúbb ízre vágyik.

JANKOVICS PÉTER

Csirkemellcsíkok olajos garázs-bundában, fokhagymával

Kelleni fog:

Csirkemellfilé
Tojás
Tejföl
Fokhagyma

Bors
Liszt

Az ünnepek után, január 28-án ismét Garázsbanda a Jurányiban!
Ha már eléggé be vagyunk sózva, tegyük ezt a csíkokra vágott hússal is.
Vegyünk elő két tálat léccives! Pont olyat, amilyen van otthon.
Az egyikbe tegyünk egy kevés lisztet, a másikba – ha lehet, négynegyedben – üssünk két tojást, ízesítsük sóval, borssal, pár darab ripityára tört fokhagymával és keverjük el mondjuk egy kisebb doboz tejföl felével. Ezután rapszódikusan adagoljuk hozzá a lisztet és tutymákoljuk csomómentesre. Közben kedvünkre dudorászhatunk, de most tényleg. A forró olajba bele ne nyúljunk, könyörgöm!

Na most akkor a husit megforgatjuk, megpörgetjük az első tálban lévő lisztben, majd a második ibrik masszában. (Emlékeznek még, ugye? A fokhagymás-tejfölös turmixra gondolok itt.) Süssük ki olajban, a közepesnél kisebb, de az egészen kicsinél kicsit nagyobb lángon.

jankovics-peter-receptjehez.jpg

Amíg sül, addig két linket is ajánlok a világhálón keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=7ZBPRk2OgtE https://www.youtube.com/watch?v=JC2d72vqQjM

Az lenne jó, ha rizzsel és párolt zöldséggel fogyasztanánk. El.

Jó étvágyat/Jó szórakozást kívánok!

Megjegyzés: Attól, hogy a szöveg T/1-ben fogalmazódott, még egyáltalán nem biztos, hogy én is ott leszek.

JUHÁSZ DÓRA

Csokis muffin csokidarabokkal

Hozzávalók:

20 dkg liszt
17.5 dkg kristálycukor
1 nagy pohár (450 gr) natúr joghurt (vagy mascarpone, attól csodásan krémes íze lesz)
1 csomag sütőpor
1 dl olaj
1 tábla bármilyen csoki (illetve csokimikulás, csokinyuszi) összetörve
holland kakaópor ízlés szerint a színezéshez
fahéj, szegfűszeg

csokis-muffin-csokidarabokkal.jpg

Összekeverés után 160 fokon 25 perc sütés az olajjal megkent, vagy papírral kibélelt sütőformában, és már kész is!

Ízlés szerint lehet csoki helyett aszalt gyümölcsöt beletenni, illetve a natúr joghurt helyett tejfölt, vagy mascarpone-t, amitől még krémesebb lesz.

SIPOS VERA

Céklakrémleves kaviárral

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
40 dkg cékla
1 nem túl nagy pasztinák, ha van
1 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldségalaplé

Frissen őrölt bors
2 dl tejföl
petrezselyem
10 dkg kaviár (vagy egy kisüveges )

ceklakremleves2_sipos_vera.jpg

A céklát és a pasztinákot megmosom, és héjastul, kis olivaolajjal meglocsolva, sóval megszórva 180 fokos sütőbe teszem, és kb 30- 40 perc alatt megsütöm. Nem baj ha nem teljesen puha. Fazékban kis olajon megpárom a hagymát, fokhagymát, kis (maximum 1 evőkanál) balzsamecettel érdemes megkaramellizálni, rádobom a héjától már megszabadított, összevágott sült céklát és pasztinákot, összekeverem, felöntöm a zöldségalaplével, és még kb 10 percig főzöm, ha kell még sózom, borsozom. Ha kész, pürésítem botmixerrel. Aki akarja, ekkor is belekeverheti a tejfölt, én azt csak a tányérba teszem rá, a kaviárral és petrezselyemmel.

Teljes vegánoknak tejföl nélkül, vegáknak kaviár nélkül is tökéletes, perveziótól függően szőlő, pirított dió, akár füge vagy kecskesajt is mehet a tetejére.

SZIRTES JÁNOS

Humusz

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó (425 gr)
3 evőkanál tahini (szezámmag paszta)
0,5 dl olívaolaj
1 citrom leve
fél csokor zöldpetrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1-2 db chilipaprika
kis mustár
kis tejföl
kis majonéz
pirinyó őrölt római kömény

bors

humusz.jpg

A konzerv csicseriborsót lecsepegtetjük, de a levéből felfogunk valamennyit, ha a humusz túl vastag és száraz lesz, akkor ebből a léből keverhetünk hozzá.

A hozzávalókat mixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.

Ha kész a humusz alap krém, akkor keverhetünk hozzá wasabit, pestót, ajvárt, vagy bármi mást, ami nem édes. Ettől lesz sokfajta ízű és színű.

A kész humusz tálalásához szükségünk lesz vágott-szeletelt zöldség (répa, karalábé, zeller, zeller szál, paradicsom, paprika, stb.), valamint kész, de melegített pita, de lehet piritós is.

VARSÁNYI PÉTER

Vaníliás kifli

Gyerekkoromban mindig akkor támadt először karácsonyi hangulatom, mikor hazaérkezve megcsapott anyukám vaníliás kiflijének illata. Ez Szenteste előtt egy-két héttel szokott történni, mert ez a kifli olyan kifli, hogy soha meg nem romlik, sőt minél tovább tartjuk elzárva, annál finomabb lesz. Persze ez csak elméletben könnyű – az elzárva tartás és karácsonyig meg nem evés komoly önuralmat igényel. Hét fős családunk egyszer olyan erejű kollektív önuralmat tanúsított, hogy a karácsonyi vaníliás kifli egy-két szeme húsvétig kibírta. Akkor volt a legjobb.

vanilias-kifli.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

21 dkg vaj
28 dkg búzaliszt (gluténérzékenyeknek köles- vagy hajdinaliszttel is működik)
7 dkg porcukor
10 dkg darált dió

A külsejére:

1-2 zacskó vaníliás cukor és porcukor borításnak

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd formálj a masszából kiskifliket. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, kend meg egy kis olajjal, rakd bele a kifliket. 200 fokra előmelegített sütőben, kábé 15 percig süsd. Ha kész, hempergesd meg vaníliás cukor és porcukor keverékében (amikor már nem tűzforró, de még meleg).

PELLE ZOLTÁN (Jurányi, fénytechnikus)

Céklás Dinós Pite

Fogsz céklalevelet. Vagy mángoldot. Vagy spenótot. Vagy ezeket kevered. És leforrázod.  Kb. 2 percig hagyom a forró vízben. Előtte felvágom. Nem nagyon. Úgy érzésre. Felvágom. És utána forró víz. Aztán leöntöm rögvest és hagyom. Pucolok hagymát. 1-3 db-ot érzésre. Van hogy vöröset, van hogy fehéret, van hogy lilát, van hogy mixelem. Kedvtől függ. Szóval ezt pucolom, és egy gerezd fokhagymát lereszelek. És akkor először a hagymát teszem rá a kókuszzsírra, aztán a fokhagymát, utána a leveleket. közöse átforgatom és kicsit magas lángon (talán) dinsztelem őket. S aztán  leszedem a tűzről és hűl egy picit. Azért forrja el a levet, ne tocsogjon, szóval nem kell lefedni.

És akkor vagy csinálok egy alaptésztát, vagy ha nincs ahhoz kedvem, akkor bolti levelestésztát kinyújtok és beteszem tortaformába. (Nekem az nincs, szóval megy a jénaiba.). Lereszelek 10-15 deka sajtot (ilyen sárga kemény érlelt trapistát szoktam hozza venni a francia csemegepultnál a fény utcain, de nem tudom a nevét, mert anno kérdeztem a nőt, hogy ebbe mit ajánl, ő mondta ezt és azóta csak úgy kérem, hogy “a pitébe a sajtot”.) Szóval lereszelem a sajtot, majd ugyanannyi krémes túrót.

A kihűlt leveleket jól összekeverem a túróval és a reszelt sajttal és megsózom, és két tojást is ráütök, hogy egyben maradjon. Aztán ezt beletöltöm a tésztába. Aztán vájok 6 lyukat és abba beleütök hat tojást. A maradék tésztával lefedem (én szeretem lefedni, de nem fontos). Ha lefedtem, megkenem a tetejét és előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeverésessel) kb. 1 órát sütöm. Sütés után hagyni kell legalább egy órát pihenni és csak utána szabad megenni, különben szétesik.

BÁLINT SÁRA

Kőleves pogi

Bár nem kifejezetten karácsonyi, de nálunk minden családi ünnep nélkülözhetetlen tartozéka a pogi, amit Édesanyám süt. Nagy anekdota nincsen hozzá, csak annyi, hogy nem lehet belőle eleget sütni, és annál jobb minél több dolgot hagyunk ki az alap összetevőkön kívül. Ugyanakkor szabadon gazdagítható sajttal, magokkal, tepertővel, ha kész az alap tészta.

Összetevők:

1 élesztő
1,5 dl tej
80 dkg liszt
1 kockamargarin
1 tojás
pici só

Ezen kívül aki amit hoz, az lesz benne:

Vagy 30-40 dkg sajt
Vagy 10-25 dkg tökmag
Vagy tepertő apróra őrölve 10-20 dkg.

Az élesztőt a tejen megfuttatjuk 5-10 perc alatt, a lisztet a tojással és a margarinnal elmorzsoljuk, majd az élesztős tejjel összegyúrjuk és meleg helyen kelni hagyjuk. Kb. dupla akkorára fog megkelni, ekkor újra összegyúrjuk 10-15 dkg sajttal. Kinyújtjuk kb. 1 centisre a tésztát, majd megszórjuk sajttal-magokkal vagy tepertővel. Minél többször nyújtjuk és hajtjuk annál levelesebb lesz a tészta. Hajtás közben már nem szabad gyúrni! Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe tesszük, a két tenyerünk között hosszába megsodorjuk, megszórjuk sajttal, vagy megkenjük tojásfehérjével. A tepsiben a pogikat újra megkelesztjük, majd aranybarnára sütjük! Vigyázzunk, nehogy megfázzon!

Újévkor a lencsefőzelék mellé is ezt esszük.

GERGELY KATALIN

Nagyon szeretek főzni, ezt sose tudtam, csak így alakult szépen lassan. Azon vettem észre magam, hogy kavargatok, valami érdekeset főzök, mi van itthon alapon. Komolyabb, egyre komolyabb dolgoknak is nekifogtam, mint pl. a töltött káposzta, húsleves, amikről kislányként azt gondoltam, na ezek azok az ételek, amiket én sose fogok tudni elkészíteni. A nők, nénik mindig azt az érzést keltették bennem, amilyen komolysággal és szakértelemmel főzték, készítették, hogy ez olyan bonyolult, sőt titkos recept, hogy ezeket csak úgy senki nem készítheti el. Tudni kell azt is, hogy már gyerekként nem szerettem a húst, de ettem, mert mit ettem vóna, ha nem húst? Felénk, Gyergyószentmiklóson, nem túl gyakori a húsmentes étkezés, a székely konyha nem erről híres. Itt Budapesten jöttem rá, hogy rengeteg étkezési forma van, köztük olyan is, ami simán felváltja “Hát ha húst nem eszel, akkor mégis mit? ” kérdést. Rövidre fogva, elkészítettem a saját fejem után – mert főzni is improvizálva szeretek és a most pillanatában játszadozni a hozzávalókkal – a húsmentes töltött káposztát. Sőőőőt, rájöttem idővel, hogy nem feltétlenül a hús az, ami ezeknek a hagyományos ételeknek megadja az ízét. A jó alapanyagok, sok zöldség és finom fűszerezés, az, ami igazán fontos! Tehát így ünnepek előtt a töltött káposztára esett a választásom.

tika.jpg

Tika féle töltött káposzta:

Először is kell egy nagyon finom, házilag elrakott, savanyú káposzta. (Vagy a piacon veszünk savanyú káposztaleveleket.) Levelekre szedjük, s a levelek alján elvastagodó szárából levágunk, vékonyítjuk. Ha túl sós, akkor hideg vízben áztatjuk a leveleket, amíg a tölteléket előkészítjük.

Töltelék:

Sokféle zöldség.

Karalábé 1 nagy, murok (sárgarépa) 4 db, egy kisebb zeller, pityóka (krumpli) 3-4 db, gomba 4-6 fej, paprika 1-2 db (mindegy milyen fajta, csak ne csipős legyen) , hagyma 2 db ( vörös vagy lila, finom lesz bárhogy), 2-3 cikk fokhagyma, két csokor zöldpetrezselyem, só, bors, pirospaprika, egy tojás, prézli- két három púpozott evőkanál.

A zöldségeket én aprítóba szoktam aprítani, egy nagy tálba gyűjtöm, fűszerezem, hozzáadom a prézlit, a tojást, s jól összegyúrom. Mivel sose recept szerint főzök, így megérzésre adagolom a fűszert és a bulgurt is. A zöldségek hamar elkészülnek, ezért rizs helyett bulgurt szoktam belekeverni a töltelékbe. Amennyi töltelékünk van, kb. annak kevesebb, mint fele kell bulgurból, számítsunk, arra is, hogy kidagad. Megmosom a bulgurt, és hozzákeverem.  Jöhet a töltés.

Én anyukámtól tanultam egyfajta tűrést, amit ő az anyukájától, s így megyünk vissza a generációkon. Ilyen háromszög alakúra tűrjük, a képen látszik, nem bonyolult, de akit érdekel, összefut velem a Jurányiban és  szívesen megmutatom, hogy kell. Leírni kicsit ördöngős lenne. Így maradjunk annyiban, mindenki, ahogy szokta, töltse a leveleket.

A lábasba olajat töltünk és az alját kibéreljük káposztalapival (levéllel), s arra tesszük a töltelékeinket, szépen körkörösen, egymásra, úgy, hogy középen maradjon egy lukunk. Ebbe a lyukba szoktam rakni vajat, ami ott szétolvad, fő, s nagyon jó ízt ad. Én nagyon szeretem a vágottat is, ezért a töltelékekre rétegelek vágott káposztát is. Ha a lábasba pakolással is megvagyunk, töltsük fel vízzel, épp hogy ellepje. Legvégül letakarjuk egy-két káposztalapival az egészet, födő, kis lángra tesszük, s hagyjuk főni, sokat, a káposzta miatt. Olyan illata lesz, hogy csuda.

Tipp: egyszer kipróbáltam, hogy a bulgur mellé, napraforgómagot is raktam, finom volt, jól passzolt!

Bátran lehet kísérletezni a töltelék összetevőivel, vagy rizs helyett másféle gabonaféléket használni, pl. darabos kukorica darával is finom. Én a napraforgómag helyett dióval is kifogom próbálni.

Tejföllel, házikenyérrel tálalva naaaagyon finom!

Merjetek kísérletezni, elrontani nem lehet! Minden jót! Ünnepet, pihenést, szeretést!

LÁSZLÓ ZSUZSI (grafikus, Füge Produkció)

Az interneten találtam ezt a receptet, mi ezt fogjuk enni idén karácsonykor, mert minden benne van, ami az ünnephez kell: vaj, méz, alma és persze füge, ami tudjuk, miért fontos.

Szeretem ezt a blogot, eleve a címe szuper: “nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu”

Nem bonyolult, egy nehézség van csupán, hogy hol találunk decemberben friss fügét?! Segítsetek!

Egy ideje illusztrálok recepteket saját mulatságomra, valamint beküldöm a They Draw and Cook oldalra, ahol sok-sok zseniális illusztrált receptet találtok, íme a korábbi receptjeim: http://www.theydrawandcook.com/artists/zsuzsi-laszlo

Rozé kacsamell és sült kacsamáj mézes – vajas fügével és zöldalmával 

juranyi_recept_zsuzsi_2016_advent.png

Hozzávalók 4 adaghoz:

4 db egyenként 25 dkg-os kacsamell
4 db 3-4 cm vastag szelet hizlalt kacsamáj a legvastagabb részéből szelve
4 db zöldalma hájasan, magtalanítva, cikkekre vágva
4 db füge héjasan cikkekre vágva
4 dkg vaj
2 evőkanál méz
Maldon sóvirág
frissen őrölt bors

Bemelegítjük a sütőt 200℃ fokra. A szobahőmérsékletű kacsamellet Maldon sóvirággal és frissen őrölt borssal fűszerezzük és bőrével lefelé hideg, vastag aljú serpenyőbe helyezzük és maximumra vesszük a hőt alatta. Amikor komolyabban sercegni kezdett, akkor 25%-al mérsékeljük a hőt. Addig sütjük, amíg láthatóan szép piros, ropogós nem lesz a bőre, de ne süssük túl sötétre. Ekkor megfordítjuk és addig sütjük a másik oldalán, amíg szép színt nem kap, tehát kérget sütünk rá, hogy a szaftok bent maradjanak.

Az elősütött kacsamellet méz és olvasztott vaj keverékével meglocsolt héjas zöld alma és füge cikkekkel sütjük 200℃ fokon 15 percig, jénai tálban.

A kacsamájat másfél-két ujjnyi szeleteket vágjuk nagyon éles késsel a máj vastagabbik részéből. Csak éppen sütés előtt, hogy a máj hideg legyen, amikor elkezdjük sütni

Felhevítjük a vastag aljú serpenyőt, majdnem egészen forróra. Közepesnél melegebbre, de nem maximumra. Megszórjuk Maldon sóvirággal a májat és száraz serpenyőbe helyezzük. Amikor erősen barnulni kezdett megfordítottjuk és a másik oldalán is éppen eddig sütjük. Ez úgy 1,5-2 perc oldalanként. Ez az eljárás meggátolja, hogy a májból túl sok zsír süljön ki, de még belül szinte nyers. Jénaiba helyezzük a májakat és 180℃ fokos sütőben 6 percig sütjük. Így a máj belül is átsül, de csak annyira, hogy belül krémes maradjon és csak nagyon kevés zsír süljön ki pluszban belőle.

KISS DIÁNA MAGDOLNA

Édesapám anyja, Kiss Lénárdné született Pungor Irén receptjét küldöm mindenkinek. Saját kezével írta le, egyszer nagyon régen.

kiss_diana_magdolna.jpg

Kislányként alig vártam, hogy vasárnap délután, kéz a kézben, négyen a családommal: Apa, Anya, Addás és én – András a bátyám csak akkor még nem tudtam “r” betűt mondani – elinduljunk a Hosszúséta téren át a Toronysorra a Nagyanyámhoz. Mindig sütött valamit! De mikor 6 lapos volt, akkor sosem volt elég! Imádtuk, hogy puha volt, hogy szétolvadt a szánkban a kakaó krémmel töltött isteni tészta. Százlaposnak hívtuk…:-) akkor is és ma is elgondolkodom, hogy vajon mennyi ideig tarthatott Nagyanyámnak elkészíteni? Mindig tökéletes volt, és ugyanolyan arányban kapott helyet a tészta és a krém.

Ha eszembe jut érzem a számban…

Sajnos többet már nem sütheti meg nekünk, mert nincs olyan állapotban. Ha Szenteste eljön hozzánk, akkor majd együtt felidézzük ezeket a délutánokat.

BERCSÉNYI PÉTER

Ez a recept anyumtól való. Eleinte a maradék tejbegríz eltüntetését szolgálta, később felkerült a kívánságlistánkra, ha zsúrról volt szó. Sokat gondolkodtam, hogy miért Váratlan vendégkrém a neve, hiszen azért a hűlés miatt picit időigényes. Aztán az előző párom is rákattant erre a finomságra és átkeresztelte Vendégvárónak. Az azért mégiscsak pozitívabb… És reálisabb.

“Váratlan” vendégkrém   

Hozzávalók:

1/2  liter tej, akár lehet szója- vagy mandulatej is
2 evőkanál cukor
1 pohár víz
7 púpozott evőkanál gríz
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 marék mazsola
amaretto/rum

bercsenyi.jpg

Elkészítése:

Fél nappal tálalás előtt a mazsolát beáztatom annyi rumba/amarettoba, hogy azt teljesen ellepje. (De a mazsola kihagyható, akár gyümölcsökkel helyettesíthető.) A tejet a vízzel és a cukorral forralni kezdem, amint futni kezd, visszavesszem a lángot. Óvatosan hozzáadagolom a grízt, hogy ne csomósodjon, és amint besűrűsödik, hozzáadok két vaníliás cukrot, majd félreteszem. Elválasztom egymástól a tojás sárgáját és a fehérjét. A sárgáját a másik két vaníliás cukorral kikeverem, majd a tejbegrízhez adom, ezzel együtt beleteszem a beáztatott mazsolát/gyümölcsöt is. A fehérjét keményre verem és kézi habverővel óvatosan hozzákeverem a krémhez. Poharakba mérve beteszem a hűtőbe 1-2 órára. Ízlés szerint dekorálva (csokireszelék, reszelt mandula) tálalható. Anyum vékony pudingréteget tett a tetejére. De kipróbálnám olvasztott karamellel is, amolyan crème brûlée-módra.

GRECSÓ ZOLTÁN

Japán karácsony – Miso-szerű leves és Teriyaki kacsa 4 főre

Sokszor olvasok recepteket, de még soha nem írtam egyet sem. Úgyhogy talán furcsa is lesz először legépelni mondjuk a reszelő szót. Az író bátyám már Sokszor elpletykálta,hogy mi karácsonykor nem a tipikus karácsonyi ételeket szoktuk főzni. Én magam szinte minden nap főzök, de halászlét, vagy pörköltet csak akkor, ha nincs olyan sok időm vagy erőm és gyorsan kell előállni valamivel. Az ételek elkészítésénél a gyorsaság nálam mindig mérvadó, így minkét általam ajánlott étel gyorsan és könnyen elkészíthető.

Miso leves

Szóval az előétel nem karácsonyi, de annál inkább Miso leves. Sok Miso leves receptet lehet az interneten is találni, amiben viszont az enyém más, mint a többi, az, hogy én a póréhagyma mellett sok más zöldséget is használok. A botmixerrel apróra vágom a megpucolt répát, zellert, karalábét, a petrezselyem gyökeret és levelét. Az újhagymát karikára vágom és olíva olajon és egy kis vajon dinsztelni kezdem, majd hozzáadom a felaprított zöldségmixet, a felszelelt póréhagymát és egy kis zöldborsót is. Sózom, borsozom, illetve ha nem házi a zöldségem, akkor egy kis barnacukrot is adok hozzá. Ezt anyukámtól tanultam. Két perc után hozzáadom az apróra vágott gombát és kínai kelt is, majd felöntöm vízzel. Néhány perc forralás után hozzáadjuk a miso pasztát és a tonhalport is. Ezeket legkönnyebben valamilyen ázsiai élelmiszereket árusító boltban tudjátok beszerezni. Amikor a miso teljesen feloldódott rizstésztával vagy cérnametélttel tálalom.

Hozzávalók:

(ízlés szerint, de én ilyen arányban szoktam készíteni)
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem gyökér
1 fél zeller
1 fél karalábé
1 szál póréhagyma
1 evőkanál miso paszta
1 tasak tonhalpor (elhagyható)
1 kiskanál barnacukor, só, bors
6 fej gomba
200 g zöldborsó
200 g kínai kel
200 g összetört rizstészta vagy cérnametélt

A főételem szintén egy japán étel: Teriyaki kacsa

A kacsamellen lévő bőrt először óvatosan felcsíkozom, egymástól egy centis távolságokban, de nem túl mélyen, hogy a bőr ne mozduljon el a húsról. Ezután bepácolom a teryaki szószba, amelyhez korábban sót, borsot és apróra vágott fokhagymát adtam. A húst egy éjszakára ebben a pácban hagyjuk. A kacsát, mint egy jól átsütött steaket készítem el, egy vékony falú serpenyőben ropogósra sütöm mindkét oldalát. Előtte érdemes leszedni róla a fokhagyma darabokat, hogy nehogy odaégjen.

Közben egy másik nagyon vastagfalú serpenyőben elkezdem dinsztelni a csíkokra vágott répát. Néhány perc múlva hozzáadom a negyedbe vágott vöröshagymát és a brokkolit. Amikor a brokkoli puhulni kezd hozzáadom a gombát és a húsról ráöntöm a kacsazsírt. Ezután a húsokat kiszedem és a csíkok mentén felszeletelem majd még pár percig sütöm tovább. Amikor a zöldségek már puhulnak, de még lédúsak és roppanósak, akkor adom hozzá a húst amit eddig párhuzamosan készítettem.

Az egészet felöntöm teriyaki szósszal és jól összekeverem. Köretként rizst tálalok, amelyhez keverhetünk petrezselymet vagy a miso levesnél is használt zöldségmixet.

Hozzávalók:

1 fél fej brokkoli
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 g gomba
5 gerezd fokhagyma
4 evőkanál Teriyaki szósz
800 g “Aldis” kacsamell
1 fej fokhagyma
só, bors

Ez a menü tehát viszonylag kis erőfeszítéssel nagyon gyorsan elkészíthető, mégis hatalmas sikereket lehet elérni vele mert annyira finom.

A főzés nekem mindig egy élmény. Azt hiszem kevés dolgot szeretek annyira, mint főzni. (Talán pont annyira szeretek, mint kutyát sétáltatni, vagy csókolózni. )

Persze megélheti az ember mindennapi kényszerként is, de úgy is, hogy ez aranyozza be a mindennapokat. Ami biztos, hogy én ezektől érzem, hogy jó annak lenni, aki vagyok, hogy az életem így szép, ahogy van. Remélem ezt Japánban is pont ugyanígy gondolják az emberek, amikor töltött káposztát készítenek karácsonykor.

FELMÉRAI ROXÁNA (Füge Produkció)

Téli csodamalac – nyolcker módra

Nemrég költöztem a nyolckerbe, a budapesti Brooklynba, ahol sűrűn látogatjuk a Teleki téri piacot hétvégente. Ilyenkor a sok helybéli cigányzenész lehozza a hangszerét és összeállnak egy sarokban dzsemmelni. Most van a malacszezon, ezért múlt héten már nagyon szemeztünk a „csodamalacként” árult bőrére kiterített fiatal hússal. Körülöttünk jó sokan vásárolták pörköltnek vagy sütni valónak. Elkezdtük kérdezgetni a sorban az előttünk álló fickót, aki tetemes mennyiséget vett a családnak, hogy hogyan érdemes megcsinálni a sült malachúst.  Neki fogalma sem volt róla, azt mondta, majd az asszony megcsinálja, ő csak a beszerző. Cserébe viszont megosztott velünk egy helyi babonát: a nagy hasamra mutatott és megkérdezte, hogy akarjuk-e tudni, hogy fiú lesz-e vagy lány. Ugyanis, ha összeadjuk a szülők nevének a betűit és páratlan szám jön ki, akkor kisfiú lesz, ha meg páros, akkor pedig kislány. Elvileg kijött.

felmerai_elotte.jpgTéli csodamalac sütés előtt ...

A receptet végül a Harminckettesek terén lévő helyi hentesünktől tudtuk meg, akinél végül megvettük az első csodamalacunkat.

Lássuk a malacot:

Beirdaljuk a bőrét nagy kockákra, mint egy sakktáblát. Teletűzdeljük fokhagymával és rákarikázunk sok vöröshagymát. Ízlés szerint fűszerezzük és disznózsírral együtt betesszük a tepsiben a sütőbe. Alufóliával lefedjük és puhára sütjük. Amikor megpuhult, akkor levesszük az ezüstpapírt és sörrel többször meglocsoljuk, így kívül a bőre ropogósra sül és az ízének is nagyon jót tesz.

felmerai_utana.jpg... és utána

Ezzel kívánok Mindenkinek jó karácsonyi készülődést!

ÚJVÁRI MILÁN

Az ízletes sós vajaskenyér!

                           A képre kattintva végigkövethetőek a elkészítés szakaszai (is)

STEFANOVICS ANGÉLA

“Ezt a receptet egy volt barátom, volt barátnőjének egy Olaszországban élő bolgár kertész barátjától kaptam, aki most a volt barátom anyukájával él együtt. Hát igen kicsi a világ.”

Sajtos gombafejek a sütőből

Hozzávalók:

6 nagy fej gomba
Egy kis korong camember sajt
Olívaolaj vagy vaj
Fokhagyma

Bors

A gombafejeket megtisztítjuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Kb, 1 deci olívaolajat összekeverünk 2 gerezd fokhagymával. A gombafejeket megsózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a fokhagymás olajjal. Tehetünk rá tetszőleges zöldfűszert is, ha szeretjük. Végül felszeleteljük a sajtot és befedjük vele a gombák kalapját. 20-25 perc alatt megsül a forró sütőben. Az olíva helyett használhatunk fűszervajat is. Vega hamburgerben kiváló a húspogácsa helyett.

BORGULA ANDRÁS (GÓLEM SZÍNHÁZ)       

borgula.jpgA Lefitymálva című darabunk első verziójában Schmied Zolinak minden jelenetben sóletet kellett ennie. Ez egy próba alatt 4 sóletezést jelentett. A főpróbahét végén rosszul érezte magát és orvoshoz ment, aki miután megvizsgálta megkérdezte, hogy miket eszik mostanában, mert annyira felfújódott mintha minden nap babot enne. Ekkor jutott eszébe, hogy pontosan ez a helyzet. Naponta 3-4 szer tömtük belé ezt a hagyományos zsidó ételt!

Sólet HOROVITZ SÁMSONNÉ  módra:

(Részlet a Lefitymálva c. darabunkból)

HOROVITZNÉ                    Hát… hat személy részére, hatvan deka szárazbab, fél kiló füstölt marhacomb, egy nagy fej vöröshagyma, két-három gerezd fokhagyma, olívaolaj, babérlevél, négy-öt evőkanál gersli…
KÖKÉNY GYÖNGYVÉR      Gersli. Erről talán nem tudja mindenki, hogy micsoda.
ROSENZWEIGBERGER      Árpagyöngy.
KÖKÉNY GYÖNGYVÉR    Köszönjük szépen.
ROSENZWEIGBERGER      Nagyon szívesen. Ez is csak egyfajta magyarosítás.
HOROVITZNÉ                     Kell még hozzá paradicsompüré, szárított kakukkfű és tojás.

süti beállítások módosítása