Különleges előadással nyílt meg a Wesselényi utca új színházi tere

Az AppArt nevű helyen Apák fiai címmel mutattak be egy darabot, amelyben értelmi fogyatékos és ép értelmű színészek játszanak együtt. A téma: a férfiasság. 

A MáSzínház előadásaiban ép értelmű és enyhe- illetve középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő színészek egyenrangú partnerként játszanak közösen. Az előadások témái különbözőek, hasonlóságuk abban rejlik, hogy magukban hordozzák a társulat missziójának alapját: egy világban él ép és sérült ember és ebben az egy világban kell megtanulnunk közösen együtt élni.

appart-foto_marton_gabor_csaba.jpgA hely és a MáSzínház alkotói (fotó: Márton Gábor Csaba)

A mostani előadás alkotói (Márton Gábor Csaba rendező és Bíró Bence dramaturg) ennél még egyel tovább mentek, hiszen a szövegkönyv az ő és a játszók (Németh Csaba Péter, Takács Gergő, Szabó Mátyás Péter és Szederkényi Sámuel), szüleik, valamint a teljes műhelymunkában részt vevő további alkotók (Juhász Nóra látványtervező és Bakonyvári András asszisztens-segítő) saját, a férfiassághoz kapcsolódó élményeiből és történeteiből született meg.

A társulat integrációs-inkluzív kamara előadásainak sora 2015-ben indult el Az ügyelő című darabbal, amellyel a társulat számos rangos eseményen is szerepelt, köztük a POSZT-OFF programjában is felléptek, majd 2017-ben folytatódott a KépMás - Próbálom túlkiabálni magam előadással, amelynek nemrég ünnepelték a 25. teltházas előadását az RS9 Színházban.

A Nyílt Társadalom Alapítványok és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően mutathatták be december 20-án a sorozat harmadik darabját, az Apák fiait, amely egyben a társulat új bázisának, az AppArtnak a nyitóelőadása is.

maszinhaz-apak_fiai-a_kepen_szabo_matyas_peter_es_szederkenyi_samuel-foto_torjak_orsi_2.JPGSzabó Mátyás Péter és Szederkényi Sámuel az Apák fiai előadásában (fotó: Torják Orsi)

Az Erzsébetváros Önkormányzatának támogatásával működő új színházi térben már 2018 szeptemberében megindult a munka, amikor a MáSzínház áthelyezte működésének nagy részét, heti 12 csoportját a Wesselényi utcába. A foglalkozásokon értelmi fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek, illetve ép értelmű gyerekek, középiskolás diákok és felnőttek vesznek részt. A csoportok összetétele eltérő, de a céljuk azonos: fejleszteni az egyének képességeit, és közösséget formálni belőlük, elsősorban előadó-művészeti eszközök alkalmazásával.

A Mesterek és Módszertanok Házában (MEMO) bérelt tér a karácsony előtti bemutatóval nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A premieren a társulat munkájának és a hely létrehozásának támogatói vettek részt; az AppArt színházterme egy az adjukossze.hu-n futtatott közösségi finanszírozási kampányon keresztül gyűjtött támogatásokból lett kialakítva. Az AppArt a későbbiekben két további saját bemutatónak ad majd helyet, de a fenntartó AppArt Egyesület befogadó színházi térként is szeretné működtetni azt a későbbiekben.

Budapest legfrissebb színházi tere (amely Budapesten a Wesselényi utca 73-as szám alatt található) és az Apák fiai című inkluzív színházi előadás januártól havi két alkalommal tekinthető meg. Legközelebb december 28-án, január 12-én és 14-én, mindhárom alkalommal este 7 órai kezdéssel. 

(Forrás: MáSzínház)

süti beállítások módosítása