Ketten – egyedül a Proton Színház színpadán

Vajdai Vilmos az 1 link című előadásában a budapesti Katonában, Szemenyei János a Winterreise című szólójával Strasbourgban és a Trafóban marad magára

A Proton Színház 2019-es éve rögtön egy meglepetéssel indul: januártól új helyszínen látható a Bánki Gergely rendezte 1 link című előadás. A saját játszóhellyel nem rendelkező társulat egyszemélyes monodrámájának online hősét, Jake Smiles-t alakító Vajdai Vilmos ezúttal saját anyaszínháza, a Katona József Színház földalatti bugyrában, a Sufniban sokkol. 

1link_foto_balintdani.jpgVajdai Vilmos az 1 link előadásában (fotó: Bálint Dénes)

Nemzetközi vonalon az idei évet egy franciaországi vendégjátékkal indítja a Proton csapata. A Winterreise, amit a Frankfurter Allgemeine Zeitung a tavalyi Bécsi Ünnepi Hetek fénypontjának tartott, Frankfurt, Berlin, Drezda, Bécs és Cividale del Friuli után ezúttal Strasbourgban vendégszerepel majd. Január 17-én és 18-án lesz látható a kortárs előadóművészet mellett elkötelezett strasbourgi színházban, a Maillonban, ahol már visszatérő vendégnek számít a társulat: 2008-ban a Frankenstein-tervvel, 2014-ben a Szégyennel, tavaly pedig a Látszatélettel szerepeltek. 

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kis zenekarra. Mundruczó Kornél ehhez a változathoz készített videóinstallációt, mely Szemenyei János szólójával és a Hámori Máté vezényelte Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve alkot egységet. A Proton Színház előadását a szemszögváltás teszi különlegessé. A Winterreise az ember egzisztenciális fájdalmát mutatja be, a hang nélküliek méltóságát képviseli. 

winterreise_c_nurith_wagner-strauss_web.jpgSzemenyei János a Winterreise előadásában (fotó: Nurith Wagner-Strauss)

„Mit jelent embernek lenni? – teszi fel a kérdést a rendező. Mi az a minimum, ami szükséges az emberi létezéshez? Vajon elég az alapvető szükségleteket biztosítani az élethez? A filmrészleteken a menekülttáborok lakói néhány négyzetméternyi életterükön, szegényes lehetőségeikkel igyekeznek minél teljesebb életet élni, miközben minduntalan szembesülnek korlátaikkal, az életük szűk határaival“ – írta az előadásról Kondor Kata

A francia vendégjátékot követően az előadás két év után, február 16-án és 17-én újra a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz műsoron.

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása