Blaskó Balázs rendezésével vendégszerepel a Nemzetiben az egri teátrum

Az egri Gárdonyi Géza Színház A Rokonok című társadalmi drámát játssza január 14-én este 7 órától.

Szabad-e megtenni, amit lehet? Erről: a kísértésről és a tisztességről szól a Rokonok. Móricz Zsigmond társadalmi drámáját Blaskó Balázs rendezte, az előadás főszereplője Nagy András, aki Kopjás István szerepében felveszi a harcot a kapzsisággal, a korrupcióval szemben.

saarossy_kinga_sata_arpad_bacsa_ildiko_nagy_andras.jpgSaárossy Kinga, Sata Árpád, Bacsa Ildikó és Nagy Árpád az előadásban (fotók: Gál Gábor)

Egy magyarországi kisváros polgármestere, a hivatali dolgozók, bankárok, polgárok, hétköznapi emberek e történet szereplői. Már a település neve is sok mindent elárul. Zsarátnok. A hamu alatt lappangó, felületén már elhamvadt és csak belül izzó parázs, amely egy kicsiny fuvallat hatására bármikor lángra lobbanhat. Ez a fuvallat pedig nem más, mint az elérhető gazdagság: a hatalom, a pénz, az anyagi javak megszerzésének lehetősége.

Sajnálatos emberi tulajdonságok: a kapzsiság, harácsolás, a kielégíthetetlen pénz- és hatalomvágy munkál e kisváros mindennapjaiban. Az elérhető haszon forgószele ellenállhatatlanul sodorja magával a lehetőséget megragadni kívánó, gyenge jellemű városlakókat. Kopjás István mint érintetlen lélek, tisztességes férj és családapa, éppen tisztasága és érintetlensége, valamint gyanútlansága révén kiszolgáltatott, a rafinált cselvetéseket és agyafúrt kelepcéket állító városi elit számára. Az ő szinte észrevehetetlen behálózásának, bűnbe rántásának, jellemtörésének története a dráma cselekménye.

nagy_andras_babocsai_reka_kozeli.jpgNagy András és Babócsai Réka

A darabnak – s az általam elképzelt előadásnak – számos múltbeli és jelenkori áthallása van. Rendkívül húsbavágóan mai is az 1930-as évek világát idéző alapmű” – fogalmazott Blaskó Balázs.

(Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Kapcsolódó cikkek

Országos táncfesztivállal és a Rokonokkal indul az évad Egerben

süti beállítások módosítása