Vendégjátékok és felolvasószínház az MMA programsorozatában

Oberfrank Pál színművész, rendező vezetésével folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia Szó • szín • játék című színházi programsorozata.

2014-ben Ács Margit író kezdeményezésére indult el a sorozat, amelyben vidéki és határontúli színházi előadások vendégszerepelnek a Pesti Vigadó kamaratermében, illetve felolvasószínházi előadások kapnak benne helyet.

Legközelebb január 17-én 19.30 órától a Pécsi Nemzeti Színház Tom Ziegler  Grace és Gloria, február 14-én csütörtökön 19.30 órától a Debreceni Csokonai Nemzeti Színház Eric-Emmanuel Schmitt  Oszkár és Rózsa Mami című előadása lesz műsoron.

gyur.jpgMécs Károly, Rátóti Zoltán és Oberfrank Pál

Március 20-án szerdán 19.30 órától pedig Mécs Károly és Rátóti Zoltán színművészek közreműködésével, Oberfrank Pál rendezésében az Isten nem szerencsejátékos – Gyurkovics Tibor emlékezete című felolvasószínházi előadást láthatja a közönség a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

Gyurkovics Tibor azonos című, 1973-ban megjelent regénye alapján írt etikai drámájának ősbemutatójára 1976-ban Kerényi Imre rendezésében került sor a Madách Színházban. A darab középpontjában egy olyan férfi áll, aki rendkívüli hatással bír a körülötte élő fiatalokra. A megtörtént események alapján készült műben az író azt kutatja, hogy milyen cél vezeti a férfit, amikor tanítványait szándékosan vagy véletlenül veszélyes helyzetekbe sodorja.

Czére Béla író, irodalomtörténész így fogalmazott a darabról: „Kétféle morál ütközik össze (a szerző) Isten nem szerencsejátékos című regényének drámai változatában. A sorsot minduntalan kihívó, iszonyú erőfeszítésű istenkeresésével nem e földi mértékben, etikában gondolkodó, cselekvő pap-tanár, Simon magatartását a dráma vizsgálóbírója nem pusztán a törvény alapján akarja megítélni, hanem meg is akarja érteni ezt a magatartást és kételyeket is fel akar ébreszteni benne”.

(Forrás: Magyar Művészeti Akadémia)

süti beállítások módosítása