A nap fotója – Sára asszony a Nemzetiben

Vidnyánszky Attila a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közösen állította színpadra Döbrentei Sarolta darabját.  

Vidnyánszky Attila Bánk bánja a Nemzetiben bebizonyította, hogy bármennyire is nem sikerült éveken keresztül olyan erejű előadásokat létrehoznia, mint korábban, messze nincsen híján alkotóerőnek. A Sára asszony egy 19. század eleji, sokgyermekes család története. „Ez a család lehetne akár hétköznapi is, ám kálváriája, s az ezt követő végkifejlet mégis példává, sőt, történelmi jelentőségűvé emeli” – olvasható az előadás felvezető szövegében.

                Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Sára asszony és férje György, Misikét, hatodik gyermeküket temetik. Sára fásult, György összeomlott. (…) És ekkor, mintha csak parancsszóra, megérkezik Demeter Bendegúz, a felvilágosult és hitetlen fiatalember, a tiszteletes unokaöccse. A fiatal lázadó jelenléte és szavai végleg ellehetetlenítik hitében Sára asszonyt. Egy tisztes család legbelső életét megtöri a kétely. György még küzd, de a „pallón átsuhanó” boszorkányság szelleme, ösztönös, pogány gondolatok felé űzik a családot. Az istentelenség teret hódít a faluban, Sára asszony nyíltan bevallja, ő már nem hisz. A káosz kezd eluralkodni a kis közösségen. 

Az előadás címszerepében Söptei Andreát láthatjuk, férjét Szavas József, Demeter Bendegúzt Ruszuly Ervin alakítja. A szöveg Döbrentei Sarolta munkája, dramaturgként pedig Verebes Ernő működik közre.

A Sára asszonyt január 17-én mutatják be a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében.

süti beállítások módosítása