Nibiru – Egy előadás gyerekekkel a Föld jövőjéről

Vadas Zsófia Tamara mesélt a többgenerációs alkotói folyamatról és a készülő előadásról.

A Nibiru egy feltételezéseken és víziókon alapuló interdiszciplináris alkotói folyamat, amely következtetéseket von le az emberiség és a Föld jövőjével kapcsolatban. Vadas Zsófia Tamara, Gryllus Ábris és Tóth Márton Emil ezúttal gyerekekkel dolgozik. A STAFÉTA 2018 keretén belül létrejött előadás január 22-én és 23-án látható a Trafó nagytermében. Az előadás egyik alkotóját, Vadas Zsófia Tamarát kérdeztük.

stafeta_iii_portrek_domolky_daniel_print_vadas.jpg       Gryllus Ábris, Tóth Márton Emil és Vadas Zsófia Tamara (fotó: Dömölky Dániel)

Mit jelent az előadás címe: Nibiru?

Nibiru egy feltételezéseken, hamis számításokon, összeesküvés elméleteken alapuló feltételezett bolygó neve, ami a Sumér mitológiában Marduk főisten lakóhelye. A jóslatok szerint a Nibiru keresztezi a Föld pályáját, becsapódik, és elpusztítja a Földet.

Mit lehet tudni az alkotókról és az előadókról?

Többgenerációs alkotói csapat dolgozik együtt. Az alapcsapatot hárman alkotjuk Tóth Márton Emillel és Gryllus Ábrissal, ez egy évek óta tartó közös alkotói folyamat. Varga Viktóriával dolgozunk közösen a mozgásanyag fejlesztésén. Ez a csapat kiegészül a gyerekekkel – az előadásban 10 és 20 év közötti lányok szerepelnek –, valamint a művészekkel és pedagógusokkal, akikkel a műhelymunkák folytak. Ez egy közös munka.

Hogyan zajlik a próbafolyamat?

Sok lány, akik az előadásban szerepelnek, már évek óta hetente egyszer járnak kreatív táncórára. Ez az évek óta tartó munka sarkallt arra, hogy szeretnék ezekkel a gyerekekkel egy olyan közös munkára vállalkozni, aminek akár egy előadás létrehozása is része lehet. Az alkotói folyamat egy nyári táborral kezdődött, az ősz folyamán pedig a csütörtök délutánokat és a szombatokat töltöttük együtt. Ezekre az alkalmakra hívtunk be pedagógusokat, művészeket.

A bemutató pillanatáig folyik ez a workshopolás. Az eszközöket mi adjuk a gyerekek kézébe, a tematikát is mi ajánljuk, viszont azt forgatjuk vissza az anyagba, amit ők kezdenek a felajánlott eszközökkel, helyzetekkel. Ők adnak válaszokat a mi kérdéseinkre. Mindezt a mozgás, a hang és a vizualitás eszközeivel fogalmazzák meg.

0.jpgPróbafotó (fotós: Szabó R. János)

Az előadás egyik témája bolygónk jövőjével kapcsolatos. Mennyire vagytok pesszimisták?

Ha ilyen gyerekek alkotják a társadalmunkat, akikkel mi együtt dolgozhatunk, akkor talán nincs mitől félni.

Hogyan segíti a Staféta pályázat a munkátokat?

A Staféta támogatással, valamint a többi támogató hozzájárulásával – a Trafó Kortárs Művészetek Háza koproducere a bemutatónak, valamint a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja az előadás létrejöttét – lehetőséget kaptunk arra, hogy nyugodt körülmények között, biztonságosan dolgozhassunk, megvalósulhasson a hosszú workshop folyamat, és a végén professzionális előadás szülessen. Az előadás a SÍN Kulturális Központ produkciójában jön létre.

Az interjút Bordás Katinka készítette a Jurányi Latte sorozatban.

süti beállítások módosítása