Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Történetek egy királyról és egy egyenes derekú juhászról, a családon belüli erőszakról és Szarvas Józsefről.

szinhaz_fuggony2.jpg
Ünnep
/ Miskolci Nemzeti Színház / r: Szabó Máté / január 25. 19 óra, Kamaraszínház

A családon belüli erőszak tabutémájával foglalkozó mű nem ígérkezik könnyed esti szórakozásnak, nem véletlen, hogy 16 éven felüliek számára ajánlják az alkotók.

Ma van Helge, a családfő (Gáspár Tibor) hatvanadik születésnapja. A fényűző családi kastélyban minden készen áll a vendégek fogadására, az ünnepi asztal megterítve, a vacsora tálalva. Megérkezik Helgéék három felnőtt gyermeke is, a hirtelenharagú Michael (Rózsa Krisztián), nővére, Helene (Szirbik Bernadett) és Christian (Lajos András), aki mindhármuk közül a legsikeresebb. De most meglepően csendes. Egészen addig, míg a vacsora közepén, a rákleves után szólásra emelkedik. Édesapja születésnapjára szeretne felolvasni egy levelet. És feltárul az eddig eltitkolt, szörnyű családi múlt.

unnep1528463131.jpgPapp Endre, Máhr Ági és Lajos András az előadás imázsképén (forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

A csillagszemű juhász / Harlekin Bábszínház, Eger / r: Szűcs Réka / január 27, 10 óra

Egyszer volt… …vagyis van… …hiszen most is van… Szóval a király… Tudjátok! Az a hatalmas. Aki azt csinál, amit akar és akkor, amikor akarja. Parancsára térdek remegnek, könnyek csordulnak, fogak vacognak, néha még a levegő is megfagy. Sőt! Egyetlen tüsszentésére, az egész ország egyhangúan kiáltja: „Adj’ Isten egészségére!”Úgy, ahogy mondom. Mivel Ő a király, mindenki követi, mint igás ló a kockacukrot. Jó… azért nem mindenki, hiszen minden voltban, és vanban lesz egy Csillagszemű juhász, aki nem rezzen össze, ha a király elprüsszenti magát.

Pustol a hó / Nemzeti Színház, Budapest / r: Bérczes László / január 27. 19:30, Bajor Gizi Szalon

Könnyű neked, Szarvas Józsi… címmel közösen írt könyvet Szarvas József és Bérczes László. A 2018 nyarán megjelent életregény nyomán készítették el a Pustol a hó című színházi előadást.

48-szarvas-berczes.jpgSzarvas József és Bérczes László a Hortobágyon (fotó: Szilágyi Lenke)

Egy hatvanéves férfi egy pillanatra megáll, visszanéz, hogy találkozzon önmagával. Találkozzon a tanyasi kisfiúval, a debreceni henteslegénnyel, a Csokonai Színház segédszínészével, a „fekete vonaton” jövő-menő színészhallgatóval, a Vígszínház, Kaposvár, majd az új Nemzeti Színház színészével, a viszáki Tündérkert és Kaszás Attila Pajta Színház gazdájával… Egy pillanatra megáll, aztán indul, folytatja útját. Például ezzel az előadással.

süti beállítások módosítása