A Színművészeti is részt vesz a nemzetközi Homérosz olvasáson

Az eseményre eddig négy földrészen 153 színház, egyetem, múzeum, középiskola, minisztérium és gazdasági vállalkozás jelentkezett.

Torontótól Berlinen és Ljubljanán át a mexikói Puebláig. Rómától és Sidneytől Sao Paulóig és Korfuig, Canberrától Brnoig eddig több mint 8000-en regisztráltak világszerte, hogy mint szereplők vehessenek részt a világméretű Iliász-olvasáson. A magyarországi Homérosz-olvasás a szervezők tervei szerint március 22-én délután 4 órakor kezdődik az Ódry Színpadon azzal a sorral, hogy "...Haragot zengj, istennő, Péleidész Akhilleuszét..." (Iliász, 1,1.sor), s valamikor másnap hajnalban érünk majd el odáig, hogy "...Így rendezték ők a lovas Hektór temetését." (Iliász 24, 804.sor). Elképzeléseik szerint 50-60 soronként váltják majd egymást a felolvasók.

iliasz.jpg

A szervezők felhívásukkal az SZFE hallgatói és oktatói mellett megkeresik a magyar kulturális, tudományos, gazdasági és politikai élet vezető szereplőit, hogy részvételükkel tegyenek hitet az emberi kultúra alapértékeinek tisztelete mellett, ugyanakkor olvasni hívnak mindenkit, aki 1) szereti Homéroszt, 2) tudja és vallja, hogy a kultúra - azon belül itt és most: az Iliász - földrészeken és rendszereken átívelő, megőrzendő, közös értékünk, 3) egyszerűen szeretne részt venni ebben a világméretű performanszban.

A jelentkezéseket a spilak.klara@szfe.hu, vagy a karsai.gyorgy@szfe.hu email címen várják.

(Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

süti beállítások módosítása