A fővárosi színházak pénzeit a főváros osztja szét

A kormány és a főváros közötti megállapodás kapcsán kiderült, hogy a függetlenek számára is elkülönítenek egy összeget, de a magánszínházakról még mindig hallgatnak.

Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint - az erről szóló, a kormány és a főváros között létrejött megállapodás részleteit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester ismertette.

macsai.jpgMácsai Pál, az Örkény és Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója a sajtótájékoztatón (fotók: Mohai Balázs / MTI)

Tarlós István főpolgármester már a kulturális tao eltörlésének bejelentésekor külön tárgyalást kezdeményezett a miniszterelnökkel, hogy a fővárosi fenntartású tizenegy intézmény pénz-elosztásáról a városvezetés hozhasson döntést. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: sikerült egyezségre jutniuk.

Gulyás Gergely azt közölte: politikai megállapodás jött létre a kormány és a főváros között, a főpolgármester azt harcolta ki a fővárosi színházak részére, hogy az eddig tao-támogatásánál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást fognak kapni. Erre összesen 3,5 milliárd forint jut. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, és ennek megfelelően a kormány osztja majd ki a támogatásokat.

Ez azt jelenti, hogy a kulturális tao pótlására elkülönített csaknem 35 milliárd forintból 3,5 milliárd kerül fővárosi hatáskörbe – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester. Tarlós István kijelentette: a 3,5 milliárdos támogatást a kormány garantálta, és „addig maradok a helyemen, amíg ez a garancia érvényes”. Politikai értelemben „kizárólag és pontosan” a főváros javaslata alapján osztják el a támogatást - hangsúlyozta a főpolgármester.

1548679114-yahgtlyir_md.jpgFekete Péter államtitkár, Tarlós István főpolgármester és Gulyás Gergely miniszter a sajtótájékoztatón

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: két héten belül megjelenik az összeg szétosztásáról szóló pályázat. Az államtitkár hozzátette: a kiemelt minősítésű színházaknak már márciusban szeretnék utalni a megítélt támogatás első harmadát, a másik két részt nyáron és az ősszel kapják meg az intézmények. Az alternatív társulatok számára is elkülönítettek forrást – hangsúlyozta Fekete Péter.

Az államtitkár kiemelte: nem pénzt osztanak, hanem feladatot. Egyelőre azonban nem tudni, milyen szempontok alapján. Az biztos, hogy nem a korábbi tao támogatások lesznek iránymutatóak. Jeleztük kérdéseinket az államtitkárságnak, későbbre ígértek választ.

(Forrás. Infostart.hu)

Kapcsolódó cikkek

„A fürdővízzel együtt kiöntötték a gyereket is” – Balázs Zoltán a TAO megszüntetéséről
Barda Bea: „A TAO egy marketing alapú cenzúra volt”
Zsedényi Balázs: „A rombolás nem lehet cél”
Gyulai Júlia: „Ha egy jobb rendszer áll fel, megbocsátok és elfogadom” 
Tao nélkül nem megy
Fekete Péter felel a színházi támogatási keret szétosztásáért

süti beállítások módosítása