Da Vinci mosolya – A PR-Evolution új bemutatója

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.    

Nemes Zsófia új darabja műveinek azon sorát gyarapítja, amely az egyetemes kultúra zseniális alkotóinak, művészeinek titkát, személyiségük kibogozhatatlan összetettségét keresi.

fofoto.jpgAz előadás imázsfotója (fotók: Mészáros Csaba)

Csakúgy, mint Modigliani alkotói életét (Festékbe zárt testek, 2016) vagy a Pier Paolo Pasolini utolsó éjszakáját (P.P.Pasolini Project, 2014) bemutató művei, a mostani tánclátomás is egy zseni belső világát kutatja. 

A Leonardo da Vinci „mosolya” mögött rejlő páratlan nyitottság és kíváncsiság, a kikezdhetetlen önazonosság, a hallatlan kreativitás és a futurisztikus képzelet éppoly megfejthetetlen, mint leghíresebb művének, a La Giocondának (Mona Lisa) gondtalan tekintete. Mindehhez szerencsés apropót kínál a reneszánsz polihisztor halálának idei 500 éves évfordulója. 

Egy barlang sötétje, amelyben életre kelnek a csodák  

 

pr_012.jpgImázsfotó

A több színpadi képből álló előadás kiindulópontja az a barlangi jelenet, amely a valóságban is meghatározó élménye volt a tudós életének. Noha az ott eltöltött időről szűkszavúan tesz említést a fennmaradt mintegy 6000 oldalnyi jegyzetében, mégis nagyszerű inspirációja a Da Vinci apropóján született darabnak. Az egyes jelenetek nem nélkülözik a humort, a víziókat, a halálfélelem és a repülés élményét. Elhangoznak a világról és annak jövőjéről szóló gondolatai is, amelyekre a színpadon reflektálnak a mozgásművészek.

Több mint 500 év telt el azóta, hogy ez a nyughatatlan elme megtervezte azt a robotot, amelynek sebészükunokája ma az alkotó nevét viseli. 

pr_076.jpgPróbafotó

Nemes Zsófia új darabja olyan, napjainkra is jellemző tartalmakat talált Leonardo életében, amelyek táncra, elevenségre vágynak. A tánc – miként a kép is – magába sűríti a kimondhatatlant, csak arra válaszol, amit kérdeznek tőle...!

Zene: Gergely Attila – montázs, szereplők: Hortobágyi Brigitta, Guzmics Petra, Tóth Rebeka, Bakonyi Jusztina, Krizsán Dániel, Taba Benjámin.

Az előadás február 18-án este 7 órától lesz a Trip Hajón.

(Forrás: PR-Evolution Dance Company)

süti beállítások módosítása