A nap fotója – Meg kell őrülni!

A sokszoros Lábán-díjas Hód Adrienn ismét új oldalát mutatta meg, Délibáb című, régi-új alkotótársaival közös  munkájában a MU Színházban.

A Délibáb gondolatébresztő a magunktól megfogalmazott és kívülről ránk szabott kulturális és politikai valóságok küzdőterén. A kortárstánc megsemmisítése és pusztulása, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság állapota, hitvesztés, kudarc, a mozdulat halála. Mindennapi érzéseink és elképzeléseink megkérdőjelezése. Ebben a fiktív(?) térben csikarnak ki végletes helyzeteket magukból és egymásból a nehézkedéssel küzdő előadók. 

hodworks_delibab_ofner_19.jpgDélibáb (fotók: Ofner Gergely)

Vagy éppen Bartók Béla Gyermekeknek opusza határozza meg az eseményeket. Az ismert dallamvilág személyes és közös kultúránk része, gyerekkorban beégett emlékeket, hangulatokat hív elő, a világ megismerésének érzetét. A kultúra és a művészet hierarchikus viszonyai, a hatalmi erők által generált értékeknek való erkölcsi megfelelés szemben áll a gyermeki ártatlanság, tudatlanság emlékeivel. Ebben az erőtérben az ÉN konfliktusba kerül és erős érzelmi helyzet generálódik. „Ordas” eszméket és a kortárs művészetekre negatív kritikaként érkező jelzőket zászlónkra tűzve rohanunk ki újra a rétre” – olvasható az előadás színlapján.

Hód Adrienn koreográfiája jól él a humorral, vigyáz, hogy ne sértsen ideget, ám ezzel le is mond a legelemibb hatásról: eljátszik velünk, de ez a játék most nem megy vérre, szemben például a Szólók című előadásával. Ami annyiban fordítottja a Délibábnak, hogy abban szólókat láthattunk több előadótól, most pedig hat táncost enged a koreográfus egymásra a térben, aminek hatására a nézői fókusz is megoszlik. A megmutatásra szánt világ azonban ugyanaz: idegen és felfoghatatlan” – írta róla Török Ákos a Deszkavízión.

                 Molnár Csaba / Ofner Gergely előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Előadók és alkotótársak: Cuhorka Emese, Jenna Jalonen, Molnár Csaba, Horváth Máté, Simet Jessica, Vakulya Zoltán. Zene: Gryllus Ábris, Bartók Béla: Gyermekeknek. Fény: Mervel Miklós. Jelmez, kellék: Vass Csenge és dramaturg: Szabó-Székely Ármin.

Kapcsolódó cikkek

Délibábos Hortobágyon őrül meg a magyar (Deszkavízió)

süti beállítások módosítása