Kortárs Magyar Dráma-díjat adnak át a Rózsavölgyiben

Radnóti Zsuzsa – Örkény István özvegye, életművének gondozója – alapította a díjat.

Az első átadóünnepség a Rózsavölgyi Szalonban lesz február 26-án (kedd) 15 órakor. Radnóti Zsuzsa és a díjat odaítélő „Alapítvány a kortárs magyar drámákért” kuratóriuma nevében szeretettel várk minket az átadáson. Részvételi szándékunkat február 22-ig ezen a linken kell jeleznünk.

radnoti_portre.jpg                          Radnóti Zsuzsa (forrás: Dramaturg.hu)

A díjátadó helyszíne: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café (Budapest, V. kerület, Szervita tér 5. Bejárat a Zeneműbolt felől.).

Radnóti Zsuzsa így fogalmaz a díjról: „Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében”.

A Kortárs Magyar Dráma-díjról kuratórium dönt, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa. A kuratórium további tagjai: Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író, Nánay István színikritikus.

kep01.jpgRózsavölgyi Szalon

A díjat minden évben Örkény István drámája, a Tóték ősbemutatójának napján (ez február 24., vagy annak közelében) adják át.

Alapítvány a kortárs magyar drámákért
Pontosabban: az alapítvány a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektívan létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismeréséért és elismertetéséért jött létre. Díjazni lehet: az elmúlt év, évad keretein belül színpadra került legjobb alkotást, alkotásokat, illetve olyanokat is, amelyek csupán nyomtatásban jelentek meg, és színpadhoz még nem jutottak.

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

süti beállítások módosítása