Mucsi Zoltán a Csokonai Színházban próbál

Alighogy véget ér a Deszka Fesztivál, a Csokonai Színház két újabb kortárs drámát tűz műsorra.

Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című vígjátékát az a Szikszai Rémusz állítja színpadra, aki utoljára 2016-ban a Rómeó és Júlia rendezése kapcsán járt a Csokonaiban. A darab bemutatója április 26-án lesz. A rendező az olvasópróbán azt mondta: a darab igazi férfibacchanália, majd Esterházy Péter Egy nő című könyvének szkeccseiből idézett a színészeknek, nem véletlenül, hisz az Esterházy-mű és a Tesztoszteron is férfivallomás a nőről.

34_szikszairtesztoszteron_olvaso_19_03_12.JPGSzikszai Rémusz az olvasópróbán

A Tesztoszteron egy lengyel társulat számára készült darab, valódi jutalomjáték a benne szereplő hét férfiszínésznek. A helyszín egy vendéglő, ahova egy elmaradt esküvő után tér be a pórul járt vőlegény, annak apja és testvére, illetve a vendégek egy része. Kezdetét veszi az iszogatás, megoldódnak a nyelvek, és egyre többet tudunk meg arról, milyenek a nők… és persze milyenek a férfiak. Egy fekete komédia a férfisorsról, hamisítatlan hímsoviniszta humorral és kegyetlen öniróniával.

A darab szerepeiben Mucsi Zoltánt, Mercs Jánost, Janka Barnabást, Kiss Gergely Mátét, Kurely Lászlót, Rózsa Lászlót és Papp Istvánt láthatja a közönség. A Nőt Nagy Kíra játssza.

30_mucsiztesztoszteron_olvaso_19_03_12.JPGÁprilis végén Zalán Tibor unferlédi című darabjának ősbemutatójával várja a színház a nézőket. Zalán Tibor unferlédi című darabjában, melynek címe is a My Fair Lady-re „hajaz”, minden helyzet és minden szereplő ismerős: a megrögzött agglegényként élő professzor, az ezredes, a professzor anyja, egy kocsmatöltelék sorsa jutott apa és lánya, Lilla, aki nem más lesz, mint a metamorfózis alanya a darabban. Itt azonban minden fordítva történik.

Az unferlédiben egy nő (Lilla – Wessely Zsófia) metamorfózisának megrendítő történetét követhetjük nyomon, aki szerencsétlenségére egy olyan „szobrász” (Honti, a maffiózó – Herczeg Tamás) kezelése alá kerül, akinek nem a márvány, hanem a beton a legfontosabb eszköze. Honty és Pöcsesinszky ezredes (Bakota Árpád) arra tesz ugyanis fogadást, hogy rövid idő leforgása alatt az intelligens franciatanárnőből útszéli prostituáltat csinál – kihasználva a nő naivitását és szereleméhségét.

Zalán Tibor a színháznak adott interjújában elmondta: a darab megírására Novák János, a Kolibri Színház igazgatója inspirálta annak idején. A My Fair Lady közismert történetének visszájára fordításával az volt a célja, hogy megörökítse, ma olyan világot élünk, amiben bárki „kilóra megvehető”, amiben nem a személyiségek építése, hanem lerombolása folyik. Így, akárhogy is harmonikus, boldog kezdet felé halad a történet, mégsem tudunk örülni, mikor a darabban Lillát okos, kiegyensúlyozott franciatanárnőként látjuk, hiszen tudjuk, hogy milyen borzasztó történet kezdetén vagyunk. Így nem tudunk együtt érezni sem Lillával, mert az undort és émelygést, amit az a tudás okoz, hogy mivé válik történetének végére, nem tudjuk már legyőzni magunkban. Az unferlédi rendezője Árkosi Árpád. A főbb szerepeket Wessely Zsófia, Herczeg tamás, Kubik Anna és Bakota Árpád játsszák.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása