Elkezdődött a 10. SZÍN-TÁR Fesztivál Kecskeméten

Március 26-30. között a kecskeméti Katona József Színház fesztiválján a hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói kapják a főszerepet.

A rangos színházi seregszemle állandó résztvevői a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának hallgatói. Idén a Pesti Magyar Színiakadémia frissen végzett diákjaival és a Kecskeméti Színjátszó Műhely részvételével is kiegészül a fesztivál.

_gwp3413.jpgFotó: Walter Péter

Az 5 nap alatt 10 előadással, 3 workshop-pal, 2 filmvetítéssel, több szakmai beszélgetéssel és közönségtalálkozókkal is várják a fiatalságra is kíváncsi közönséget.

A műsort és műfajokat tekintve széles spektrumot vonultat fel a találkozó: klasszikus és kortárs művek is egyaránt képviseltetik magukat, Csehov drámáin keresztül, Lorca klasszikusán át Pintér Béla és Hamvas Béla művekig. J. D. Salinger születésének századik évfordulójának tiszteletére a Zabhegyező két színpadi produkcióban és film formájában is megjelenik. Az előadásokat szakmai beszélgetések kísérik, amelyeket a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészhallgatói vezetnek.

A Kaposvári Egyetem Művészeti Karával való együttműködés komoly múltra tekint vissza, hiszen a kecskeméti társulat több tagja onnan érkezett (Decsi Edit, Dobó Enikő, Koltai-Nagy Balázs). Emellett a jelenlegi harmadéves színművész osztálynak – akiket az Ördöngösök című Hamvas darabban láthatnak -, Cseke Péter az osztályfőnökük. Az idén több előadásban is debütáló kaposvári harmadéveseknek köszönhetjük a SZÍN-TÁR dalát, hiszen A beszélő köntösből ismert Kecskeméti fohászt, Szente Vajk szövegével, ők alkották fesztivál-dallá.

A jubileumi év alkalmából SZÍN-TÁR sütivel kedveskedik az intézmény, amit a nézők az előadásoknak helyet adó Kelemen László Kamaraszínház és a Ruszt József Stúdió Színházban kóstolhatnak meg. Az Édes Pötty cukrászda egy csokis paleocsodával, valamint a kecskeméti baracktorta fesztiválvariációjával készül a nagyérdeműnek.

Most először a diákok, kedvezményes 500 Ft-os áron válthatnak jegyet az előadásokra, a felnőtt belépők pedig változatlanul, a korábbi években megismert 900 Ft-ért vásárolhatók meg, online vagy a Jegypénztárban.

A jövőre nézve a színház vezetése szeretné, ha olyan külföldi színművészeti egyetemek előadásai is a programba kerülhetnének, ahol nem csak magyar nyelven folyik a képzés.

(Forrás: Kecskeméti Katona József Színház)

süti beállítások módosítása