Koltai Róbert szokatlan szerepben

A Nézőpontváltó Egyesület szakmai partnere, a Nem vagy hibás produkció előadása gyermekkori molesztálásról, szexuális bántalmazásról fog szólni. 

Az előadás után pszichológus szakértő bevonásával, interaktív edukációval segítik a közönséget a traumatizáló abúzus utólagos felismerésében. 

Manapság egyre gyakrabban hallunk olyan történeteket, amelyben a fizikailag, mentálisan és lelkileg sérült károsultak tárják a világ elé a velük életük során bármikor megesett, addig tudatosan – és saját, családi vagy mikrokörnyezeti érdekében sikeresen – eltitkolt (bűn)cselekményt.Vajon miért?
Ezek a coming out-ok kisebbítik-e a bűntudatot, amely minden, bármilyen visszaéléssel érintett áldozatban él?
Tud-e rajtuk segíteni a közüggyé tétel, az értő meghallgatás?
Elégtételt szolgáltathat-e a társadalom azzal, hogy bűnösnek ítéli az abuzáló személyt?
A nyilvánosság visszatartó erő lehet-e?
Nem tudjuk.
Talán.
De beszélgethetünk róla és talán igen, ha kimondjuk: nem vagy hibás. Te nem direkt lettél áldozat, nem kiprovokáltad a veled megtörténteket, hanem egy elvetemült vagy tudatlan személy, beteg elme önös erőszaka tett azzá.
Az idő pedig fogy, gyilkosul elveszi a jelent, megöli a jövőt. Ki a felelős ezért, ki tehet minderről? 

robi_kismotor_fo_kep.jpgKoltai Róbert

Ennek az ön-, illetve általános áldozathibáztatásnak a megszüntetésére tesz kísérletet a Gaál Ildikó rendezésében színpadra kerülő Nem vagy hibás című kortárs dráma.

A történetben egy kislány felnőtté válását láthatjuk több idősíkon. Egy olyan kislányét, akinek felnőttként kapcsolatteremtési problémái, párkapcsolati zavarai vannak, aminek maga sem érti az okát. A történet során lassan megnyílik a tudatalattija és az addig elfojtott emlékezet apránként feltárja számára és megérteti vele, hogy élete első erotikus eseménye tabu. Valójában nem történt semmi, mégis minden örökre megváltozott.     

Az atyai nevelést gyökeresen félreértelmező és a lányát önmagának kisajátító apa karakterében Koltai Róbert brillírozik a próbákon. A nehéz téma ellenére is megcsillantja humorát a játékában, ez a garanciája annak, hogy a dráma nem tragédiaként, hanem további kérdések felvetéseként, talán tabulerántó társadalmi párbeszédként fog megmaradni, illetve az alkotók szándéka szerint tovább élni a közönség körében.

A Gaál Ildikó rendezésében színpadra kerülő kortárs drámában a normál szülői attitűdtől elütő viselkedés a szerepformálás része, ezért Koltai Róbert kedvelői továbbra is fenntartások nélkül rajonghatnak a színművészért.

Játszótársai: Szalontay Tünde, Maizácz Fanni és Mucsi Kristóf.

(Forrás: Nézőpontváltó Egyesület)

süti beállítások módosítása