Hat nap múlva kezdődik a POSZT

Nagy meglepetés nem hangzott el a színházi találkozó sajtótájékoztatóján. Idén is lesz POSZT, és az ígéretek szerint jobb, mint tavaly.

A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2019. Június 6-15.) versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. A válogatók több mint 200 produkció megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők. 

poszt_2.jpgPécsi Nemzeti Színház

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én. Az est házigazdája és a szakmai beszélgetések moderátora Lévai Balázs.

A 20. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján a 2020-as POSZT két válogatójának Dér Andrást (Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr) és Uray Pétert (koreográfus, rendező) kértem fel, hogy a 2020. június 11. és 20. között megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramját összeállítsa. 

A 19. POSZT díszvendége Monlár Piroska (1945. október 1.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissina-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 

SZAKMAI ZSŰRI 

Bodor Johanna, koreográfus, D. Magyar Imre, kritikus, Forgács Péter, rendező, Horesnyi Balázs, tervező, Lőkös Ildikó, dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos, író, Szorcsik Kriszta, színésznő és Venczel Valentin, színész.

 SZÍNÉSZZSŰRI 

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kiss József, Jászai Mari-díjas és Orth Péter, Junior Prima Díjas.

 KÖZÖNSÉGZSŰRI 

A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt a sajtótájékoztatón sorsoltak ki.  

POSZT FESZTIVÁL 

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülünk. 

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe k drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Molnár Piroska önálló estjére is. 

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket. 

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

 A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gálájára a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor házigazdája Lévai Balázs. 

Az idei évben az MMA díjanként 300-300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba. 

„Egy évvel ezelőtt vált nagykorúvá a Pécsi Országos Színházi Találkozó, jövőre pedig a 20. születésnapját ünnepelhetjük. A POSZT tulajdonosai tavaly ősszel mandátumunkat újabb három évvel meghosszabbítva ismét egyhangú bizalmat szavaztak nekünk, így keresve sem találhatnánk megfelelőbb alkalmat arra, hogy visszatekintsünk a bejárt útra, és előre nézzünk előttünk álló esztendőkre: engedjék meg, hogy leltárt készítve zárjuk le a mögöttünk álló időszakot. (...) 

Kollégáimmal továbbra is azon leszünk, hogy a színházi szakma legrangosabb versenyét megszervezve évről évre elhozzuk nézőinknek a legjobb magyar nyelvű előadásokat. Köszönjük a Tulajdonosoknak, hogy újabb három évre bizalmat szavaztak nekünk, és reméljük, hogy még sok feledhetetlen pillanatot élhetünk át együtt a magyar nyelvű színjátszás legnagyobb színházi találkozóján” – mondta el korábban  Szűcs Gábor fesztiváligazgató.

(Forrás: POSZT)

süti beállítások módosítása