Édes alkony – Írta és a főszerepet játssza Harsányi Gábor

Harsányi Gábor darabját a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon augusztus 2-án, pénteken láthatja.

Aki ismeri a Pódium Színház munkásságát, az tudja, a teátrum repertoárjában mindig az operetteké, a kabaréké, a szórakoztató előadásoké a főszerep. Így van ez számos gyerekelőadásukban, és így a felnőtteknek szóló alkotásokban is. Már nevüket is a negyvenes évekbeli méltán híres és közkedvelt Pódium Kabaré előtt tisztelegve választották, amely akkor a mai Radnóti Színház helyén volt a Nagymező utcában, és olyan művészek léptek fel benne, mint Pethes Sándor, Feleki Kamill, Kellér Dezső vagy Rátonyi Róbert.

alkony03_m.jpg

Az Édes alkony egy szanatóriumban játszódik, ahol a főszereplő Szepi, az ország legnagyobb színésze rehabilitációját tölti. Az ott dolgozó Kátya nővér, aki a híres művész rajongója, mindent megtesz azért, hogy jókedvre derítse bálványát. Aztán megjelenik az ország második „első legnagyobb színésze”, Pajor Vilmos egy fiatal ledér hölgy társaságában. A két idősödő művész találkozása feleleveníti a régmúlt szép emlékeit, ám a derűs nosztalgiát Pajor Vilmos feleségének megjelenése szakítja meg, ekkor minden a feje tetejére áll. És ha ez nem lenne elég, emeli a tétet egy a szanatóriumba besurranó, életveszélyes gyilkos felbukkanása.

Harsányi Gáborra sokan emlékezhetnek a Pál utcai fiúk című örökzöld filmből (az idősebb Pásztort alakította benne), az Égig érő fűből (a rendőr szerepében) vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem című 1972-es filmből, ahol a főszereplő Viktort játszotta, aki gazdag külföldinek adta ki magát, és elcsavarta a gyanútlan pesti lányok fejét. Ezenkívül Harsányi az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész, kellemes orgánumát az egész ország nagyon jól ismeri. Hangja a fiatalabb nézők számára a Liza, a rókatündér című 2015-ös filmből lehet ismerős, Harsányi volt ugyanis a történet narrátora.

A közönség az Édes alkonyban a főbb szerepekben Harsányi Gábor mellett Várfi Sándort, Bednai Natáliát, Gosztola Adélt, Ternai Krisztinát, Nemcsók Nórát, Czakó Rolandot, Gieler Csabát és Bródy Norbertet láthatja, az előadás rendezője Bednai Natália.

Forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása