Mária főhadnagy – Operettet mutattak be Veszprémben

Huszka Jenő–Szilágyi László Mária főhadnagy című művét Seregi Zoltán rendezésében láthatjuk a Veszprémi Petőfi Színházban.

A romantikus nagyoperett története 1848-ban, Bécsben kezdődik, és végigkíséri Lebstück Mária fordulatokban gazdag, kalandos életének jelentősebb állomásait. A megtörtént eseményeken alapuló darabban a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Mária nénikéje Antónia, és az ő, valamint a kissé bolondos szabó, Zwiekli Tóbiás segítségével sikerül még időben Magyarországra szöknie. Azért, hogy a már forradalom hevében égő Magyarországra juthasson, nemzetőr egyenruhát ölt magára és egy félreértés folytán beáll katonának. 1849-ben, a budai honvédtáborban is férfiként, testvérbátyja nevén Lebstück Károlyként szolgál a seregben. Vitézségéért alhadnagyi rangot kap, ellenben igen sok konfliktusa akad fölöttesével, a szigorú Jancsó hadnaggyal, aki többször is megrója könnyelmű hősködéséért, nem is sejtve, hogy bécsi szerelmét, Máriát rejti a katonai mundér. Természetesen az „alhadnagynak” sem közömbös a jóképű férfiú. A kalandos és izgalmas történet végén, hűen az operett műfajának hagyományaihoz, minden bonyodalom megoldódik, hiszen egymásra találnak és a bolondos Zwiekli is révbe ér az ő Pannijával. 

maria_2.pngFotók forrása: Veszprémi Petőfi Színház

Seregi Zoltán rendező elmondta, hogy a Mária főhadnagy a Csárdáskirálynő után talán a legnépszerűbb, mindezen túl pedig a „legmagyarabb” operett. „Nem ismerek még egy operettet, amelyben minden dal ennyire fülbemászó sláger lenne, mint ebben a műben. A zeneszerző csak úgy szórja a szebbnél szebb számokat a regényes, fordulatos történetmesélés közben. A kitűnő és az operett műfajában már korábban is nagy sikert aratott veszprémi színművészek mellett négy ígéretes tehetségű, frissen végzett fiatal művész is komoly szerepet kapott az előadásban, akik új színekkel és eredeti megoldásokkal fűszerezték a remek hangulatú és termékeny próbaidőszakot. Remélem, hogy az előbbiek eredménye érződik majd az előadásban, a közönség örömére és megelégedésére” – fogalmazott a rendező. 

Bori Réka Mária szerepét formálja meg az előadásban. A fiatal művész felidézte Lebstück Mária létező nőalakját, aki nadrágot húzott és beállt katonának: „Bármilyen nehéz is elképzelni, az eset valóban megtörtént az 1800-as évek derekán. Az első pillanattól kezdődően élénk és valóságos kép rajzolódott ki bennem Máriáról. Csatában harcolt, kitüntették, szerelmes volt, egy hajdanán élt, erős nő történetét pedig mindig érdemes elmesélni. Férfi szerepet játszik, de ennek ellenére ízig-vérig nőnek kell lennie, hiszen ő a primadonna. Komoly kihívás számomra a szerep megformálása közben külsőleg férfiként viselkedni, érzelmeimben viszont még erősebben tükrözni, hogy Mária nőként hogyan éli meg az eseményeket” – tette hozzá Bori Réka. 

maria.png

Lukács Dániel színművészetis egyetemi hallgató Zwiekli Tóbiásként látható az operettben. A veszprémi közönség által már a korábbi előadásokban is nagy örömmel fogadott ifjú tehetség így vall az általa megformált szerepről: „Táncoskomikusként a Mária főhadnagy volt az első munkafolyamatom, amelyben rengeteg új dolgot fedeztem fel életem azon szakaszaiból, amelyek nem mindig humorosan zajlanak. Szakmailag inspirálónak érzem, hogy együtt dolgozom Seregi Zoltán rendezővel és Bozsó József játékmesterrel, aki maga is játszotta ezt a szerepet évekkel ezelőtt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az ő tapasztalatait is beépíthettem a szerepembe. Fizikailag és szellemileg is sok újdonságot adott a próbafolyamat, amelyeket a későbbi munkáimban is kamatoztathatok, és bízom abban, hogy a közönség tetszését is elnyeri majd az előadás” – zárta gondolatait Lukács Dániel.

Az előadás ebben a hónapban még nyolc alkalommal látható, legközelebb ma este 7 órától.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása