56-os hősről szól Orosz Ákos monodrámája

A Vígszínház színművésze  Gérecz Attila költő történetét adja elő október 23-án, a Vígszínház Házi Színpadán.

Csuja László rendezővel egy olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A monodráma hosszú idő után kerül színre újra, és decemberben is látható lesz.

orosz.pngOrosz Ákos az előadásban

Gérecz Attila 1956. november 7-én halt hősi halált a Klauzál tér mellett. A Rákosi-rendszerben politikai okokból bebörtönözték, ekkor kezdett verseket írni. Írásainak legfontosabb erénye, hogy testközelből érezhető, milyen volt a korszakban börtönben lenni.

Orosz Ákos intenzív előadásmódjában ismerhetjük meg a költő nem mindennapi történetét. A darab központi motívuma Gérecz 1954-es szökése a váci börtönből. Átuszva az áradó Dunát, régi szerelménél keresett menedéket, akinek új kedvese elárulta, így ismét elfogták, és sötétzárkát kapott. Az előadás első fele a szökés folyamatáról szól, míg második része arról, hogyan küzd meg a börtönben magányosan a kudarccal és árulással. Hogyan képes a börtönben a költészet segítségével életben maradni, s végül eljutni abba a létállapotba, hogy hinni tudjon az életben és a szabadságban.

Gérecz Attila költészetét a Kádár-rendszer elhallgatta, így máig lappang az irodalmi köztudatban. Az október 23-i, nemzeti ünnepi előadás után december 8-án is műsorra tűzi a Vígszínház a produkciót.

(Forrás: kortársPR)

süti beállítások módosítása