Kolozsváron éled újra az Európai Színházi Unió fesztiválja

Tizenegy év kihagyás után Kolozsváron rendezik meg újra november második felében az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiválját.

A november 19. és 30. között megrendezésre kerülő 18. UTE Fest keretében Európa 13 országából 19 előadást nézhet meg a közönség. Amint Tompa Gábor, a kolozsvári színházigazgató, egyben az UTE elnöke elmondta, az előadásokat román-magyar és angol nyelvre fordítják. Az előadásokat követő napon szakmai beszélgetéseket is tartanak az alkotókkal.

rom.pngA kolozsváriak Rómeó és Júlia előadása (fotó: Martin Špelda)

Tompa Gábor felidézte, hogy az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig minden évben valamelyik tagszínház rendezte meg az UTE fesztiválját, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház 2-3 előadását mutatta be. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra színházzal közösen szervezte. Ezt követően azonban anyagi nehézségek miatt nem sikerült megtartani a fesztivált.

A sorozat újraindítása is sokáig kérdőjeles volt. Végül azonban csökkentett költségvetéssel, mintegy 65-70 százalékban romániai, 30-35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a mostani kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

Tompa Gábor elmondta, hogy a mintegy 400 ezer eurós (128 millió forint) költségvetésű fesztiválnak nincs tematikája. Az előadásokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a válogatás szempontjai között a költségvetés szűkössége is ott volt. Hozzátette azonban, hogy így is jelentős európai színházi produkciókat és különleges kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári közönségnek.

ute.pngFotó: Bíró István

Magyar nyelven a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadását és a budapesti Vígszínház egy produkcióját nézheti meg a közönség.

(Forrás: MTI, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása