Hagyaték – Rába Rolanddal és Feuer Yvettel

A Láthatáron Csoport novemberben egy olyan bemutatóval lép a közönség elé …

… ami szokatlan témaválasztásában is kiválóan reprezentálja azt, miként képzeli el a Csoport a pszichológia és a színház találkozását a színpadon. Új, pszichológiai témákat reflektorba helyező irányvonalukat a Hagyatékon kívül A megmentő és az Én, te, mi című előadások képviselik, amivel kifejezetten a felnőtt nézők figyelmét szeretnék megragadni.  

hagyi_ok.pngFeuer Yvette és Rába Roland az előadás imázsfotóján (fotó: Reviczky Zsolt)

Novemberi premierük címe Hagyaték - Martin Miller: A tehetséges gyermek igazi drámája című könyve és Alice Miller írásai alapján. Az előadást Martin Miller 2013-ban íródott és 2019 áprilisában az Ursus Libris által magyarul is kiadott könyve ihlette. A darab Alice Miller világhírű gyermekkorkutató és pszichoterapeuta, valamint fia, a szintén pszichoterapeuta Martin Miller életén és kapcsolatán keresztül az egyéni, családi és társadalmi traumákat és feldolgozásuk módját kutatja.

Azt szeretnék megvizsgálni, milyen folyamatok játszanak szerepet abban, hogy egy zseniális éleslátással bíró anya nem képes rálátni saját cselekedeteire és miért nem képes érzékenynek lenni a saját gyerekére. Az előadás azt kutatja, urai lehetünk-e valaha önmagunknak, vagy pedig mindenképpen múltunk foglyai maradunk. A szövegkönyv az anya és fia válogatott írásai alapján, a csapattagok és Gyulay Eszter közreműködésével született meg. A nem hétköznapi szülő-gyermek kapcsolat Tárnoki Márk rendezésében mozaikszerűen bontakozik ki előttünk Feuer Yvette és Rába Roland játékán keresztül november 6-án 19 órakor, a Hold21 HPS KultSzalonban (1054 Budapest, Hold utca 21. 4. emelet, 66-os kapucsengő). A premier utáni első előadás időpontja november 7. 19:00, amit közönségtalálkozó követ, de a darab megtekinthető lesz még november 28-án 19:00-kor is. A november 29-én, 19:00 órai kezdéssel meghirdetett előadás után kísérőprogramként egy kerekasztal-beszélgetést szerveznek, ahol Majoros Andrea pszichológus gondoskodik a darab pszichológiai vetületének hiteles reprezentációjáról.

November 20-án 17:30-kor egy nyilvános beszélgetés lesz az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.), melynek fókuszában Martin Miller könyve és az abból készült Hagyaték-előadás egymáshoz való viszonya áll. Kiss Kinga pszichológus meghívott beszélgetőpartnerei között ott lesz Gyulay Eszter dramaturg, Feuer Yvette, a Láthatáron Csoport művészeti vezetője, aki a darabban Alice Millert is alakítja, valamint Majoros Andrea pszichológus.

A megmentő

A Láthatáron Csoport Kincses Réka írásából készítette el fiatalokhoz és felnőttekhez egyaránt szóló kortárs színházi családtörténetét, A megmentőt.  Egy egymástól eltávolodott testvérpár találkozását követhetjük végig, akik gyermeki szemszögből nézve bontják ki családjuk történetét, közös múltjukat, családon belüli szerepeiket. A tragikomikus helyzetek során megkísérlik elfogadni egymás különbözőségeit. Az előadás dramaturgiája megújult, Zsigó Anna dramaturgnak köszönhetően még hangsúlyosabbá vált a gyermeki nézőpont. Tudnak-e a nővérek utat találni egymáshoz felnőtt korukban? Feldolgozható-e a múlt? Elfogadható, megszerethető-e a másik, az idegen, a különböző? Ezek a darab központi kérdései.

megment.jpgFotó forrása: Láthatáron Csoport

A család összes szereplőjét a két testvér játssza el hol realista, hol groteszkebb stílusban, Feuer Yvette és Alida Bevk megformálásában. A rendező Szabó Veronika, a látvány és jelmez Palánki Hedvig tervei alapján készült, a zene és hang Somló Dávid munkája, a fény - és hangtechnikát Batta Gábor kezeli. A produkciót november 9-én 19:00-kor az Itt és Most Közösségi Térben (1092 Budapest, Ráday u. 18.) adják elő legközelebb, és egy közönségtalálkozó is követi majd. A hónap során több helyen fog vendégszerepelni az előadás: november 12-én 19:00-kor a Miskolci Nemzeti Színházban, november 13-án 19:00-kor pedig a kassai Thália Színházban.

Én, te, mi

 Az Én, te, mi – színházi tárlatvezetés a párkapcsolatokról című, a közönséget beleszólásra buzdító előadás tipikus párkapcsolati helyzeteket vesz górcső alá, és elemez a nézőkkel közösen úgy, hogy mindannyian tudjunk nevetni a sokunk számára ismerős helyzeteken. Ezt a részvételi színházi előadást Nagy Orsolya író-dramaturg alkotta meg, különböző, egybegyűjtött szituációk és a színészek improvizációja alapján, a rendező pedig Szabó Veronika volt. Az előadás célja, hogy egy olyan komplex közösségi színházi élményt nyújtson a résztvevők számára, amelyben lehetőségük nyílik saját kapcsolati mintáikra, problémáikra és élethelyzeteikre rátekinteni, azokra közösen reflektálni.  A komédiában közreműködik Buzási Fanni, Feuer Yvette, Mangold Roland, Stubnya Béla és Szabó Veronika. Az előadás a KuglerArt Gallery és Szalonban fog futni november 18-án 19:00-kor. 

Kiállok érted

A KV Társulattal és a Névtelen Utak Alapítvánnyal közös Kiállok érted című produkció Romankovics Edit rendezése, mely az ORFK szervezésében valósul meg. Egy mesei és valós elemeket ötvöző keretben a prostitúció áldozatává válás folyamatát mutatják meg. A darabot feldolgozó foglalkozás követi minden esetben. November 7-én 10:00 -kor az Angyalföldi Láng Kulturális Központban (1139 Budapest Rozsnyay u. 3.), november 19-én 18:00-kor pedig a Stúdió K Színházban (1092 Budapest, Ráday u. 32.), november 25-én 11:30-kor pedig Pápán, a Jókai Mór Művelődési Központban (8500 Pápa, Erzsébet liget 1.) játsszák. A produkció Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Hajmási Dávid, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina és Ficzere Béla előadásában látható.

kiallok_nagy1.jpg

Én Prométheuszra gondoltam

Az Én Prométheuszra gondoltam című darab a középiskolás korosztálynak szól, Horváth Kristóf, alias Színész Bob és Feuer Yvette előadásában. A társadalmi felelősségvállalással és a manipulációval foglalkozó, részvételi slam színházi előadás során azt járják körbe, hogy meddig lehet felelős valaki mások gondolataiért és cselekedeteiért. A produkció slam órának álcázza magát, amiben egy tűzeset elkövetőjén kívül a manipuláció fázisait szeretnék tetten érni. Bethlenfalvy Ádám rendezésében a művészek nem csak műfaji határokat feszegetnek, hanem azt a kérdést is, hogy mi a kapcsolat a szó és a tett, a gondolat és a cselekvés között. November 15-én 09:45-kor és 12:30-kor, két alkalommal is előadják a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolában (3384 Kisköre, Széchenyi út 42.).

Banyamosoda

A Markó Róbert által írt és rendezett Banyamosoda című zenés-bábos vásári komédia folytatja vándorútját, hogy megnevettesse az 5-9 éves gyerekeket és szüleiket. A kalandvágyó érdeklődők november 17-én 15:00-kor a Marczibányi Téri Szabadidőközpontban válhatnak a mese részesévé. A produkció lényegét a Pedagógiai Szemle 67. évfolyamában megjelent recenzió részlete így summázza: „Amit látunk, egyszerre bábjáték és zenés színi előadás, ez a kettősség pedig teret teremt a gyermeki fantáziának. Az előadás vidám, humoros, a közönség apraja-nagyja jól mulat. Egy igazi színes-szagos zajos vásári komédia, ami bájával és lendületével a gyerekeket és a felnőtteket is magával sodorja.” Az előadást Feuer Yvette, Ivák Bence és Manyasz Erika játsszák, a díszlet és bábtechnika Horváth Márk keze munkája, a jelmez Michac Gábor, a zene pedig Gryllus Samu érdeme.

banya_nagy1.jpg

A novemberi színházi nevelési előadások nem nyilvánosak, de lehetőség van azok megtekintésére. Ez ügyben érdemes a csapat művészeti titkárát, Sárosi Emőkét keresni a +36-20-231-39-22-es telefonszámon vagy pedig e-mailben: szervezes@lathataroncsoport.hu.

(Forrás: Láthatáron Csoport)

süti beállítások módosítása