Karinthy Mártonra emlékeztek

Földes Eszter lett a Karinthy Színház művészeti vezetője.

Karinthy Márton, a Karinthy Színház alapító igazgatója egy hónappal ezelőtt hunyt el. Halála előtt úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a Karinthy Színházat, amely ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat.

emlekest.jpgFöldes Eszter és Karinthy Vera az esten (fotók: Görgényi Gábor / Gaba Works)

Karinthy Márton emlékestet tartottak a budai teátrumban december 3-án, ahol pályatársai, barátai és kollégái emlékeztek a 38 évig színházigazgatóként alkotó Kossuth-díjas művészre.

Balázs Andrea a Homokba írva című szomorkás dallal nyitotta meg az estét, amit egy korábbi Színházak Éjszakáján adott elő. Ott hallotta először Karinthy Márton is, és rögtön elnyerte a tetszését. Balázs Andrea mellett Bozó Andrea, Kéri Kitty, Dunai Tamás, Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója, Böhm György rendező, Baronits Gábor és Karsai István színészek elevenítettek fel kedves emlékeket a direktorról, majd Dunai Tamás klarinéton játszott és előadta Ady Endre: Párizsban járt az ősz című versét.

Az est moderátora, Bóta Gábor színikritikus, ekkor barátokat invitált a színpadra, ahol Sándor Pál rendező, Karsai György egyetemi tanár, Szigethy Gábor színházi rendező, Vajda Katalin író, forgatókönyvíró, Bradányi Iván dalszövegíró és Makk Zsuzsanna a Mezei Néző blog írója idézte fel Karinthy Márton alakját.

bozo.jpgBozó Andrea és Bóta Gábor

A színház nagysikerű Tanár úr kérem zenés darabjának fináléját Baronits Gábor, Kuna Kata, Vadász Gábor, Sütő András és Fila Balázs adta elő.

Az est utolsó részében bemutatkoztak az intézmény munkatársai, azok a Karinthy Mártonhoz közel álló emberek, akikre rábízta a színházat. Lánya, Karinthy Vera mellett Katz Petra és Major Attila ügyvezetők viszik tovább a színház ügyeit, művészeti vezetőként pedig Földes Eszter mutatkozott be, a teátrum legutóbbi bemutatójának – Veszélyes forduló - rendezője, akit betegágyáról Karinthy Márton látott el tanácsokkal a próbaszakaszban.

A Karinthy Márton által megálmodott 38. évad és a tervezett bemutatók megvalósulnak, a vezetők pedig már hozzáláttak a 2020-2021-es évad előkészítéséhez.

(Forrás: Karinthy Színház)

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Karinthy Márton

süti beállítások módosítása