Esti Kornél bárki lehet

Legújabb felnőtteknek szóló előadását, az Esti Kornélt mutatta be a Budapest Bábszínház, Szilágyi Bálint rendezésében.

Kosztolányi Dezső 41 Esti Kornél-novellát írt, ezekből válogatott Szilágyi Bálint rendező és Fabacsovics Lili dramaturg. Az előadás Esti életét meséli el, négy különböző korú színész mutatja meg az életútját a születésétől a haláláig. A történetek visszatérő eleme az utazás, amelyek az életút szakaszaira és állomásaira utalnak.

bab.pngBarna Zsombor, Márkus Sándor és Pallai Mara (fotók: Éder Vera)

Szilágyi Bálint rendezésében mindegyik jelenet egy-egy találkozást jelenít meg. Mint mondta: Esti szeretné megérteni az életet, de rájön, hogy ez csak a szélsőséges helyzetek megismerésével sikerülhet. Mást árul el egy jómódú, kétgyermekes családanya története, és mást azé a bolgár kalauzé, akinek az élete csupán egy szűk folyosón történő, oda-vissza járkálásról szól. Találkozásain Esti Kornél az összes történetben megismeri az emberi szenvedés valamely formáját.

Esti Kornélt Barna Zsombor, Márkus Sándor, Blasek Gyöngyi és Pallai Mara játsszák. Szilágyi Bálint elmondta: mindenkinek jut egy-egy rész, amiben ő lesz Esti Kornél és Kosztolányi, aki narrálja az eseményeket. A többi jelenetben aztán más szereplők bőrébe bújnak. A négy színész mind máshogy közelíti meg a szerepet, és szinte az összes bábtechnika megjelenik az előadásban. Épp ez a sokszínűség mutatja meg az előadás lényegét: hogy Esti Kornél bárki lehet.

bab_2.png

A bábokat és a jelmezeket Lázár Helga tervezte.

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott.

A Kosztolányi novelláiból készült előadás december 10-től látható a Kemény Henrik Teremben. 

(Forrás: Budapest Bábszínház)

süti beállítások módosítása