Fehér Balázs Benő Koldusoperát rendez Budaörsön

Kurt Weil és Bertolt Brecht darabjának főszerepét Brasch Bence alakítja a Budaörsi Latinovits Színházban.

Hölgyeim és uraim! Önök most egy operát fognak látni. És mivel ez az opera úgy lett kitalálva, ahogy azt a koldusok elképzelik, illetve mivel olyan olcsónak kellett lennie, hogy még a koldusok is megfizethessék, a címe: Koldusopera.”

brasch.jpgBrasch Bence az olvasópróbán (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

A Dreigroschenoper ősváltozata, John Gay 1728-as zenés balladákkal teletűzdelt műve valószínűleg minden idők első musicalje. A szerző a kor vezető politikusainak állított benne emlékművet, olyant, hogy nem köszönték meg. Nem is nagyon volt miért: Gay The Beggar’s Operájának karakterei a kor néhány valóságos eseményét, illetve szereplőjét idézik meg, azt állítva róluk, hogy nem csak a kiváltói, de haszonélvezői is a kor legendás nyomorának, és e legendás nyomor köré szervezett közintézményeknek.

Ugyanígy járt el pontosan kétszáz évvel később Bertolt Brecht is: 1928-ban, a Weimari Köztársaság fénykorában – mely fénykor, mint később kiderült, a bukás előszobája volt. Nekirontott mindenkinek, gazdagnak, szegények, a törvényenkívülieknek és a törvény őreinek egyaránt. De megkapták tőle a magukét a nők és a férfiak, ezek az egymás húsára ácsingózó izgága javíthatatlanok is. A világraszóló sikert Kurt Weill egy új zenés műfaj megteremtésével, Brecht egy új színpadi formával és az éles társadalomkritikával indokolta.

A budaörsi előadás főbb szerepeiben Brasch Bencét, Illyés Róbertet, Takács Katalint, Kurta Nikét és Chován Gábort láthatjuk.

Bemutató: december 21-én este 7 órától a Budaörsi Latinovist Színházban

(Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

süti beállítások módosítása