Zenthe emlékév a Zenthe Ferenc Színházban

Közel húsz programmal emlékezik névadója, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára Salgótarján színháza.

A Zenthe 100 elnevezésű programsorozatot – amelynek fővédnöke a Nemzet Színészének fia, ifjabb Zenthe Ferenc – kedden mutatták be a nógrádi megyeszékhelyen.

sal.pngFotók: Ladóczki Balázs

Zenthe Ferenc születésének előestéjén, április 23-án díszvacsorán emlékeznek pályatársak, művészbarátok részvételével a város neves szülöttére, másnap szokás szerint megkoszorúzzák a Nemzet Színésze sírját a Farkasréti temetőben, s nem maradhat el a Zenthe Emléknap sem Salgóbányán.

Sándor Zoltán, a teátrum művészeti vezetője ismertette azt a drámapályázatot, amelyre valamelyik Zenthe-film ihlette, vagy a város százéves történetét bemutató pályaműveket várnak; a győztes darabo(ka)t a teátrum műsorára tűzi, s a Palócföld irodalmi folyóirat is közli.

A helyi Apollo Mozi art-termében szeptemberben Zenthe-filmeket adnak, míg a Magyar Posta április elején adja ki a centenáriumi Zenthe-bélyegsorozatát.

sal_2.pngIfj. Zenthe Ferenc

Megtiszteltetésként aposztrofálta a felkérést Szó Katalin, a G&D Kézműves Cukrászat vezetője, miszerint készítsenek el egy, az egész évben kapható Zenthe-tortaszeletet. A 2015-ben és 2016-ban is az ország tortáját készítő kézművesműhely január 22-re, a színház következő premierére ígérte az édességet.

Lopatovszki Csaba, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezetének titkára mutatta be azt az arany, ezüst és bronz emlékérmet, amelyet Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára készíttettek. Az érmek kaphatók lesznek a színház jegyirodájában is.

(Forrás: Zenthe Ferenc Színház)

süti beállítások módosítása