A Nemzeti Színház Wass Alberttel vág bele a Trianon-emlékévbe

Emellett többek között almafa ültetéssel, nemzeti összetartozást jelölő függönnyel, könyvbemutatóval, Trianon-verskoncerttel és zenés irodalmi esttel kínálják meg nézőiket.

Elkezdődtek a próbái a Tizenhárom almafa című előadásnak, amely egy trianoni utótörténet lesz Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján. „A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regényének alapján írt szövegkönyv mint hivatkozási alap szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja a „nagy világrendben” állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének bemutatása” – olvasható a színlapon. Az előadást Vidnyánszky Attila rendezi, a főbb szerepekben Szarvas József, Tóth Auguszta, Bakos-Kiss Gábor, Nagy Mari, Bodrogi Gyula, Csurka László, Herczegh Péter és Horváth Lajos Ottó látható.

alma.pngVidnyánszky Attila és Szarvas József a Tizenhárom almafa olvasópróbáján (fotó: Eöry Szabó Zsolt)

A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva a Nemzeti Színház színművészei trianoni emlékfaként elültetnek egy őshonos, oltott almafát a színháznál, majd egyszerre, de külön-külön elindulnak tizenkét - a trianoni döntés következtében - veszteséget szenvedett településre, ahol a városok/falvak képviselőivel közösen ültetnek el egy-egy almafát.

Több mint egy éve zajlik egy új függöny tervezése a Nemzeti Színház Nagyszínpadára. Kustán Melinda textiltervező iparművész koncepciója szerint a Nemzeti Színház a nemzeti színjátszás és ezzel együtt az élő magyar kultúra jelképe, ezért az új függönynek az összetartozás élményét kell közvetítenie. A textil vezető motívuma az életfa, melynek törzsét a honfoglalás kori művészet remekei ihlették, lombozatát pedig a Kárpát-medence területén fellelhető hatvan néprajzi tájegység motívumkincsének feldolgozásai alkotják. A motívumrészek kézi hímzését az adott tájon élő, vagy onnan származó hímző asszonyok végzik. A művészi vállalkozásról könyv is készül, amelyet Szabó Béla fotóművész fényképei illusztrálnak majd. A függönyt a 2020-2021-es évad nyitányaként mutatja be a Nemzeti Színház.

(Forrás: Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása