Debrecenben nem félnek a kényes témáktól

Romankovics Edit Para című ifjúsági drámáját, amely az iskolai bántalmazásról és zaklatásról szól, Bethlenfalvy Ádám állítja színpadra a Csokonai Színházban.

Az előadás a serdülőkor világát kutatja. A kamaszok vágyaikkal és félelmeikkel vívódnak, lázadnak a felnőtt tekintély ellen, és a rangsorban elfoglalható helyekért küzdenek. De mi történik, ha a küzdelem valóságos harccá válik, ha a megfélemlítés és a zaklatás mindennapossá lesz? Valami történt az osztályban, de senki sem tudja, pontosan mi. Az érintettek hallgatnak. Aztán valaki elkottyant néhány mondatot, hírek terjednek, pletykálni kezdenek, összeesküvés-elméletek kapnak szárnyra. Előkerül egy levél, felbukkan egy kép, és elindul a vizsgálat. Az előadásban az érintettek vallomásai nyomán próbálják meg kideríteni, hogy ki az áldozat és ki a tettes valójában.

deb.pngRomankovics Edit, Bethlenfalvy Ádám és Janka Barnabás az olvasópróbán (fotó: Máthé András)

Para az általános iskola felső tagozatosai számára készül Oláh Zsuzsa, Wessely Zsófia, Edelényi Vivien, Hajdu Imelda, Gelányi Bence és Janka Barnabás szereplésével. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Ondraschek Péter.

Az előadáshoz a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) csapata szórólapon kérdéssort ír a gyerekeknek, és készítenek egy (majd a honlapon elérhető) tanári csomagot is dramatikus formákkal, hogy az iskolában a pedagógusokkal tovább gondolkodhassanak a darabról.

Emellett létrehoznak egy gyerekcsoportot, akik egy 5 hetes program keretében készülnek, beszélgetnek a darabban felvetődő problémákról, majd ezt követően nézik meg az előadást.

Bethlenfalvy Ádám az előző évadban a Szétbombázva című pszeudo-realista drámát vitte színre a Csokonai Színházban. Az előadást január 22-én és 23-án játsszák újra a Horváth Árpád Stúdiószínházban.

A Para bemutatója február 5-én, délután 2 órától  lesz a debreceni teátrum Víg Kamaraszínházában. 

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása