Fekete Réka kapta az aradi Kölcsey-díjat

Az Aradi Kamaraszínház művészeti és produkciós titkára az aradi és Arad környéki magyarságért, a magyar kultúra ápolásáért és megmaradásáért kapta az elismerést.

Aradon tizenhetedik alkalommal osztották ki a Kölcsey-díjakat. A helyi Kölcsey Egyesület immár hagyományosan a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvényen adta át az elismerést, amely egyben a helyi magyar közösség tagjaitól kapott visszajelzés is, olyan személyek kaphatják, akik a kultúra területén kifejtett tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar kultúra ápolásához és továbbadásához.

arad.pngFekete Réka a díjátadón (forrás: Aradi Kamaraszínház)

Fekete Réka az aradi magyar színjátszás újraélesztésében és megtartásában végzett munkája elismeréseként vehette át a díjat. Az Aradi Kamaraszínház művészeti és produkciós titkára a társulat megalakulásától fogva dramaturgként, fordítóként és rendezőasszistensként is segíti a Maros-parti város teátrumának munkáját. „Ez a díj számomra egy lecke is, a boldogság megélésének a leckéje. Nagyképűség nélkül, de azért örülni, tudni elfogadni egy ajándékot és tudatosan boldognak lenni” – mondta a Kölcsey-díj átvétele után. Fekete Réka emlékeztetett arra is, hogy a kitüntetés ugyanakkor elismeri az Aradi Kamaraszínház teljes társulatának a munkáját, amellyel az elmúlt 12 év alatt bebizonyította, hogy létjogosultsága van Aradon és a színházi életben is.   

Tapasztó Ernő, a társulat művészeti igazgatója laudációjában a következő szavakkal méltatta Fekete Réka tevékenységét: „Éppen ott van a fénypultnál, a hangosítóknál, a súgólyukban, az öltözőben, az ügyelőpultnál, a nézőtéren, a jegyirodában, a szövegkönyvben, a kottában, a kottatartóban, a fotelben, a kinyíló és lehulló függönyben, a tegnap esti próbában, a holnapi teljesen félrecsúszott koreográfiában, a fény előtt, a fény mögött, hangtalanul a vastapsban, a megannyi díjban, láthatatlanul mindig ott van a színházban, mint egy óvó, védő angyal, az örök és nyughatatlan shakespeari szellem, ott lesz mindig, mint az Aradi Kamaraszínház védőszentje.

Az ünnepségen díjazták Jámbor Gyula újságírót, az aradi Nyugati Jelen napilap örökös munkatársát is, aki az aradi magyar újságírás szolgálatában eltöltött félévszázados munkájáért vehette át a kitüntetést.

A Kölcsey-díjat 2004 óta osztják ki Aradon. A korábbi díjazottak között szerepelnek írók, költők, helytörténészek, képzőművészek, színművészek, pedagógusok. Az Aradi Kamaraszínház tagjai közül Fekete Réka a harmadik Kölcsey-díjas, 2011-ben Éder Enikő színművész, 2015-ben pedig Tapasztó Ernő alapító-igazgató részesült az elismerésben.

(Forrás: Aradi Kamaraszínház)

süti beállítások módosítása