Vannak, akiknek tényleg fontosak a függetlenek

Az Örkény Színház több mint 4,5 millió forintot gyűjtött a pályakezdő függetlenek számára. 

Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az.

Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja (és nem csak a szavak szintjén) a független színházak meglétét, munkáját. Bevallásuk szerint működésük évtizedek óta inspirálóan hat egész színházi életünkre. 

or_1.pngNagy Zsolt (középen) a január 22-ei felolvasóesten (fotók: Horváth Judit)

A teátrum névadója egy helyen azt írja, hogy „Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás”. Ennek szellemében az Örkény Színház két akciót indított ebben az évadban, amelyek bevétele a független színházi alkotókat támogatja, ezen belül is azokat, akiknek a legkisebb esélye van munkájukhoz forrást találni: a pályakezdőket. A kezdeményezésben a Független Előadó-művészeti Szövetség volt az együttműködő partnerük.

Az adventi időszakban egy sorszámozott, limitált példányszámú fotósorozatot adtak ki, Csak a madzag tenné? címmel, amelyet a magyar színházi fotográfia legendája, az évtizedes szünet után újra aktív Keleti Éva készített a társulatról. A sorozatot Örkény István Az élet értelme című egypercese ihlette.  Ez a novella arról szól (többek között), hogy a dolgokat létre kell hozni, meg kell csinálni.

A kiadvány 100 sorszámozott példányban jelent meg. A sorozat minden példánya elkelt, az első számú példányt pedig online aukcióra bocsátották.

Január 22-én, a magyar kultúra napján pedig Nézzünk bizakodva a jövőbe címmel teltházas felolvasást tartottak Örkény egyperceseiből, szintén a független színházi szféra támogatására.

or_2.pngImely Zoltán, Rihay-Kovács Zita és Mácsai Pál (középen) a rendezvényen

A kiadvány és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4.522.835 forint lett.

Az előadás végén Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának és Imely Zoltánnak a FESZ ügyvezető titkárának és társelnökének.

A teátrum igazgatója megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, ami lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotókat ilyen jelentős összeghez jussanak.

Bíznak benne, hogy példájuk követőkre talál, és a szakma, valamint a nézők összefogásával tovább segíthetik ezt a fontos színházi területet. Nézzünk hát bizakodva a jövőbe! – vallják és biztatnak mindenkit továbbra is.

(Forrás: Örkény Színház)

süti beállítások módosítása