Auschwitzi gyors a Stúdió K-ban

Új helyszínre, a Stúdió K-ba költözik az DEKK Színház monodrámája, az Első kétszáz évem. A Királyhegyi Pál életét feldolgozó előadás legközelebb február 4-én este 8 órától látható.

„Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes” – mondta Királyhegyi Pál, a népszerű humorista, aki lényegében részt vett a XX. század teljes őrületében. 19 évesen Horthy elől nyugatra menekült, dolgozott tengerparti hordárként Olaszországban, később Amerikában volt pincér, liftes fiú, nyúlbőrgyári munkás, banki alkalmazott, újságíró és tán még hajléktalan is. Statisztált, majd forgatókönyveket írt Hollywoodban. Később megfordult Angliában, ahol a Daily Telegraphnál dolgozott, és ahogy önironikusan fogalmazott: „1944-ben repültem hazafelé, sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot”. Nem késte le, de a lágert végül túlélte, 1945-ben térhetett haza, attól kezdve humoristaként élt.

fug.pngSzabó Zoltán az előadásban (fotó: Bruszán Sándor)

 Első kétszáz évem című önéletrajzi könyvéből a DEKK Színház és a FÜGE közösen készített előadást Bánki Gergely rendezésében. Miért érdemes megnézni szerinte az előadást? „Mert egy józan észnek fityiszt mutató emberke bolyongása, sodródása, kalandozása földrészeken, házasságokon, szegénységen, gazdagságon keresztül eleve érdekes. (...) Mert mélyen átélhetők benne az emberi élet alapvető dilemmái: hogyan kell élni, hogyan lehet élni, hogyan érdemes élni. Mert iróniájával és meglepő humorával minden kategóriát, normát és ideológiát megbolygat, miközben életszeretetével és élni akarásával minden helyzetet átvészel” - fogalmazott egy korábbi interjúban.

Az előadás főszereplője Szabó Zoltán, aki az egykori Szputnyik Hajózási Társaság tagja volt, jelenleg több előadásban is játszik a DEKK Színháznál, a Dollárpapánál, a Kerekasztalnál, illetve a Pintér Béla és Társulatánál is. Bár több évtizedet felölelő monodrámájában rengeteg karakter bújik meg, ez az egyszerre szórakoztató és nyomasztó káosz mégis egészen személyes ügy számára:

Királyhegyi művét születésnapomra kaptam Pallagi Melittától és Nagypál Gábortól. Amikor elkezdtem olvasni, azonnal azt éreztem: ó, hát én ismerem ezt a gondolkodást! Nyilván nem tudtam a legnyomorúságosabb pillanatait átélni tapasztalat híján, de az, ahogyan kamaszkorában a lányokkal alakított ki viszonyt, vagy ahogyan az agya járt lehetetlen szituációkban – az nagyon is ismerős volt” – mesélte Szabó Zoltán az előadásról.  

(Forrás: FÜGE)

Kapcsolódó cikkek

„Színészként hálás szerep politikust játszani”

süti beállítások módosítása