Veszprémben mutatják be Börcsök Enikő első nagyszínpadi rendezését

„Nem szeretem a rendezői egyeduralmat a színpadon.” 

A Vígszínház színművésze már korábban is kipróbálta magát rendezőként, a budapesti Pinceszínházban rendezte meg Háy János: A Herner Ferike faterja című darabját. A veszprémi teátrummal két évvel ezelőtt fűzte szorosabbra a kapcsolatát, amikor A kurázsi mama és gyermekei előadásában Kurázsi mamát alakította. Most Móricz Zsigmond Pillangó című művét állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban. 

bor.pngBörcsök Enikő (portrék: Főző Ditta)

„Örömmel, egyúttal némi szorongással kezdtem el a munkát: nagy térben, több nézőnek, sokszereplős darabot megrendezni komoly kihívás, de azt gondolom, hogy összejött az a csapat, akikben megbízom és akikkel hiszünk egymásban” – mondta a feladat nagysága kapcsán, hozzátéve – „nagy segítség, hogy itt vannak velem Bajor Lili és Hajdu Tibor színművészek, akiket öt évig tanítottam az egyetemen, és úgy érzem, továbbra is felelősséggel tartozom az életükért. Értik azt a nyelvet, amit beszélek, és jól ismerem őket, tudom, hogy miként lehet belőlük kihozni a legtöbbet”. 

Mellettük megemlíti Nagy Norbert koreográfust, aki tanártársa volt, Csík György jelmeztervezőt, akivel a Kurázsi mama kapcsán találkozott, illetve párját, Tóth Józsefet, aki az előadás díszlettervezője. 

Rendezői ars poétikáját is megfogalmazta: „nem szeretem a rendezői egyeduralmat a színpadon. Számomra az az ideális szakmai légkör, amikor mindenki igyekszik a saját maga személyiségére formálni az általam megálmodott képet, ha a színészek szabadon próbálhatnak és magukévá tehetik a szerepeket”. 

hajdu_tibor.pngHajdu Tibor

„Móricz Zsigmond örökérvényű gondolata, hogy vállaljuk az érzéseinket és ne legyünk megalkuvók. Ez a fajta emberi kiállás mintha egyre inkább eltűnne jelenkori világunkból. Azt a tüzet szeretném megmutatni a színpadon, amely bejárja az embert a szerelem megélése közben, amikor még nem éri el a csalódás pillanata” – mondta a darabról, és a most készülő előadásról. 

A műről 

Pillangó – a könnyűvérű, igézőn misztikus, körülrajongott és szinte elérhetetlen szépség megtestesülése. Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika ösztönösen lángra gyúló, a paraszti világ farkastörvényeivel dacoló románcának szinte néhány nap leforgása alatt megírt történetét a szerző kedvenc művének tartotta. Talán nem véletlenül, hiszen érdekes párhuzam Móricz Zsigmond életében, hogy a Pillangó két főhősének a társadalom által elítélt közös szerelmi kálváriájára, a környezet felől érkező elutasítottságból fakadóan bizonyosan rezonál később kialakuló kapcsolata Littkey Erzsébettel, aki Csibeként vonult be az irodalomtörténetbe, és akivel az író ugyanúgy megélte a forró lángolás és a keserű megcsalatkozás érzését, akárcsak Darabos Jóska Hitves Zsuzsikával. 

bori.pngBori Réka

Az alföldi mezővárosban a generációs különbségekből is következően két világnézet ütközik egymással: a szikár körülmények között a boldogulást és a biztos családfenntartást előtérbe helyező és ezzel együtt a gyermekeik házasodását meghatározni szándékozó szülőké, valamint a tiszta szerelemből közös világot teremteni vágyó fiataloké. Szinte a végletekig hinniük kell egymásban, hiszen nem csupán családjuk szándékainak ellenében szükséges képviselni szerelmüket, de egymás megismerésének embert próbáló stációi is rájuk várnak közösen választott sorsuk útján.

Hitves Zsuzsikát Bori Réka, Darabos Jóskát Hajdu Tibor alakítja az előadásban, amit  február 7-én mutatnak be a Veszprémi Petőfi Színházban.

(Forrás: Veszprémi Petőfi Színház, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Börcsök Enikő első rendezésére készül a Pinceszínházban
Börcsök Enikő lesz Kurázsi mama Veszprémben

süti beállítások módosítása