Alexander Balanescu és Kovács Gerzson Péter a TRIP hajón

„A kultúra elengedhetetlen ünnep, létszükséglet, még ha időnként fáj is.”

Alexander Balanescu hegedűművész és zeneszerző, a Balanescu Quartet vezetője és Kovács Gerzson Péter koreográfus, látványtervező lép fel a TRIP hajón szombaton, a Tánckedd programsorozat rendhagyó kiadásában.

kgp.pngKovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu az előadásban (fotó: Dusa Gábor)

A TáncKedd a TRIP legújabb, 2020 januárjában útjára indított eseménysorozata, amelynek keretében esténként kortárstánc előadásokkal várják a közönséget a Szilágyi Dezső térnél állomásozó hajón.

Február 15-én, A csárdás-ápolás művészete című előadásban Alexander Balanescu és Kovács Gerzson Péter egymást inspirálva és egymásra reflektálva nyilatkozik meg többek között közös kelet-közép európai gyökereiről, az empátia szükségességéről és a világ megismerésének lehetőségéről, vagy éppen annak lehetetlenségéről. „A kultúra elengedhetetlen ünnep, létszükséglet, még ha időnként fáj is” - vallja a két művész, akik az este folyamán egyaránt érintenek majd banálisan hétköznapi és patetikusan ünnepi témákat, határokat feszegetnek és provokálnak. Teszik mindezt egy elméleti, a csárdás karbantartási előírásait tartalmazó ismertetőre hivatkozva.

A TRIP TáncKedd programján szereplő előadók és társulatok között van Batarita, a Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata, a Góbi Rita Társulat, Grecsó Zoltán, Hámor József tásulata, a Gangaray, továbbá a TranzDanz, Maday Tímea Kinga, a Pataky Klári Társulat és a PR - Evolution Dance Company.

kgp_kni.pngA csárdás-ápolás művészete (fotó: Kővágó Nagy István)

A TáncKedd bevallott célja a minőségi előadások bemutatásán túl egy alkotóközösség létrehozása, ahol a társulatok együttműködve, egymást figyelve és inspirálva hoznak létre és mutatnak be új produkciókat. A művészi kíváncsiság és az ebből születő, különféle stílusokat ötvöző művek, a szervezők meglátása szerint „lehetőséget biztosítanak a kortárs magyar tánc megújulására”.

A kortárstánc alkotóknak – a jelenlegi költségvetési támogatások szűkössége és egyenetlensége miatt – különösképpen fontos és elengedhetetlenül szükséges, hogy darabjaikat ne csupán bemutathassák, hanem repertoárszerűen játszhassák is. A TRIP kezdeményezése erre ad lehetőséget a szcéna több képviselője számára.

(Forrás: MTI, TanzDanz, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása