Öt budapesti színház maradhatna a Főváros kezében

A Katonát, az Örkényt, a Radnótit és a Trafót, valamint a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot tudja és akarja tisztán saját forrásból finanszírozni a Főváros.

Ez Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozatából derült ki, aki azután szólalt meg, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését.

A tavalyi év végén elfogadott új kultúrtörvény értelmében többek között az állam beleszólási jogot nyert az önkormányzatokkal közös finanszírozásával működő teátrumok vezetőinek kinevezésébe. Ennek a jognak a gyakorlását, vagy e jogról való lemondást a jogszabály az állam és az adott önkormányzat közötti megegyezéshez köti. Ez a változtatás a Nemzeti Színház kivételével (amely teljes mértékben állami pénzekből működik) gyakorlatilag minden hazai színházunkat érinti.

katona.jpg

Az önkormányzatok számára tehát két lehetőség maradt: vagy leülnek tárgyalni az állammal a színházuk, színházaik vezetőinek kinevezése kapcsán, vagy saját büdzséből oldják meg a teátrumok fenntartását. Ez az új helyzet – már csak a nagyszámú érintett intézmény miatt is – a frissen ellenzéki vezetésűvé vált Fővárost érintette leginkább érzékenyen.  

A főpolgármester szándéka szerint öt intézmény maradna kizárólagosan fővárosi fenntartású: a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Trafó és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. Mivel a vonatkozó pontos számok még nincsenek meg, kérdés: az egyes színházakra majd elkülönített forrásösszegek elegendőek lesznek-e, hogy az adott intézmények az eddigi színvonalon és volumenben működhessenek. 

A többi budapesti teátrum kapcsán a Főváros a törvényben megfogalmazott megegyezésben bízik. „Várjuk hát vissza a tárgyalóasztalhoz a kormány képviselőt annak érdekében, hogy a fővárostól elvont pénzek miatt saját hatáskörben finanszírozni nem tudott színházak és a független társulatok működéséről tárgyaljunk tovább” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

Kérdés, hogy az állam hajlandó lesz-e visszaülni a tárgyalóasztalhoz, miután Gulyás Gergely kormányszóvivő tegnap bejelentette, hogy megszüntetik a tárgyalásokat, mivel Karácsony Gergely a szakmai bizottság egyhangú véleményével szemben mégsem Bán Teodórát, hanem Benkő Nórát javasolja a közgyűlésnek a Szabad Tér Színház élére.

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása