Frenák-előadással folytatódik szombaton a Take a Seat! – online Trafó-estek

A Trafó vészhelyzeti vírusprojektjének keretében a Frenák Pál Társulat legendás első produkcióját, a Tricks & Tracks táncelőadást láthatjuk a virtuális nagyteremben.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza rendhagyó online sorozatot indított Take a Seat! – online Trafó-estek néven. Szombat esténként olyan, az intézményhez köthető legendás régi és népszerű új produkciókat vetítenek, amelyek nem elérhetőek a videómegosztókon. Április 4-én a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks című előadását láthatják azok, akik helyet foglalnak a virtuális nagyteremben.

tricks_tracks2_1_drucker_david.jpg

Tricks & Tracks 2. Fotó: Drucker Dávid

A Trafó a járványügyi helyzetre való tekintettel a közönséggel való kapcsolattartás új, online formájának kidolgozását célozta meg, kutatva a digitális platformokban rejlő lehetőségeket. Ezért a smART! XTRA-esteket szervező Let_it_Be art agency közreműködésével, a XorXor kreatív kódolói csapatának köszönhetően rövid idő alatt lefejlesztették a Trafó nagytermének virtuális mását, ahol a nézők számozott helyet foglalhatnak, és innen tekinthetik meg a műsorra tűzött produkciókat. Ehhez nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a www.takeaseat.hu oldalra, ahol egy kattintással kiválaszthatják a széküket, telt ház esetén pedig pótszéket foglalhatnak. A szombat esti 20 órás vetítés előtt az aktuális előadás trailere megy a „színpadon”, de a látogatók körbe is nézhetnek a teremben. A premier időpontjában visszatérhetnek a helyükre, ahol számukra még korlátozott ideig elérhető az exkluzív tartalom. (Minden eseményre külön helyet kell foglalni.)

A 2020. március 28-án indult sorozat első bemutatóján közel ezer érdeklődő tekintette meg a Soharóza, Halas Dóra és Nagy Fruzsina Tabu kollekció című catwalk-koncertjét, és 80.000 Ft összegnyi adomány is érkezett a társulat számlájára. A Take a Seat!-sorozat szervezői ugyanis fontosnak tartják, hogy a vetítések díjtalanul elérhetőek legyenek mindenki számára, ám lehetőséget biztosítanak a nehéz helyzetbe került független előadóművészek támogatására.

tricks_tracks2_2_drucker_david.jpg

Tricks & Tracks 2. Fotó: Drucker Dávid

Április 4-én 20 órától a Frenák Pál Társulat Tricks & Tracks előadásával folytatódik a sorozat, amely korszakalkotónak számít mind a magyar táncéletben, mind a Trafó történetében. Újító, komplex és absztrakt nyelvezete a szakma és a közönség köreiben is órási sikert aratott: ez az egyetlen olyan előadás, amelyet 1999-es bemutatójakor több mint egy héten keresztül teltházzal játszott a Trafó. Frenák Pál koreográfus azóta két Lábán Rudolf-díjjal és rengeteg nemzetközi elismeréssel lett gazdagabb, tavaly ünnepelte társulata fennállásának 20. évfordulóját. A népszerű produkciót később is többször műsorra tűzték, most egy 2017-es felvételét láthatjuk Maurer Milán, Holoda Péter, Nelson Reguera, Jurák Bettina, Keresztes Patrik, Tokai Rita, Vasas Erika és Frenák Pál előadásában.

„A Tricks & Tracks 2. egy szándékoltan ironikus, kegyetlen és provokatív előadás: a szereplők karakterből karakterbe bújnak, levetkőzik saját magukat, majd visszabújnak a szerepeikbe. Az egykor és a most összeér, a fehér, üres felületre új vonalakat, új jeleket rajzolt a társulat, nem felejtve, hanem továbbgondolva a múltat. Az előadás izgalmas hibridként egyszerre idézi meg a japán kultúra letisztultságát, kalligrafikus szépségét, áttetsző minimalizmusát és a metropoliszok színes, villódzó őrületét. Frenák Pál nem fél erős színekkel festeni a fehér színpadi vászonra, koreográfiája féktelen dinamikájú, organikus káosz-butoh” – írják a színlapon. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.

Trailer:

 

A folytatásban jön Szenteczki Zita, Juhász András és a DoN’T Eat Group: A halál kilovagolt Perzsiából előadása, amelynek négy teltházas alkalmát már nem tudta márciusban megtartani a Trafó, valamint a Freak Fusion Cabaret című családi újcirkusz előadása. A további programért, valamint egyéb, az online térbe költöztetett tartalmakért is érdemes követni a Trafó www.trafo.hu/maradjotthon oldalát és Facebook-oldalát.

Bővebb információ:
https://trafo.hu/programok/takeaseat_2
https://www.facebook.com/trafohouse/
www.takeaseat.hu

süti beállítások módosítása