VerShaker - indul az online irodalmi koktélbár

Zoltán Áron, a Vígszínház Junior Príma díjas színművésze és alkotótársai a költészet napján - vagyis ma - indítják útjára új irodalmi YouTube-csatornájukat, mely a VerShaker címet kapta.

Céljuk a költészettel szemben érzett ijedt tisztelet oldása, a versek felszabadító erejének bemutatása, elvonatkoztatva a szigorúan vett, iskolás megközelítéstől.

vershaker_kollazs.jpg

 

Zoltán Áron, a projekt ötletgazdája négy éve kutatja vers és színház kapcsolatát a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. Kutatásai során több olyan színésszel készített interjút, akik a versmondás kimagasló előadói (Jordán Tamás, Molnár Piroska, Bálint András, Sólyom Katalin, Fesztbaum Béla, Hajduk Károly). „Ezekben az interjúkban sok olyan gondolatot osztottak meg velem, amit úgy éreztem, hogy érdemes lenne szélesebb körökben is megosztani” – mondja Zoltán Áron.

 

hajduk_karollyal_logo.jpg

Hajduk Károly és Zoltán Áron

Az iskolai tananyagban ismert művészettörténeti, életrajzközpontú megközelítés helyett a VerShaker erősíti a költészet mint élő művészet önálló értelmezhetőségét és élményszerűségét. A videók nem titkolt célja az irodalomoktatás segítése olyan minőségi tartalmakkal, amelyek akár egy-egy irodalomóra anyagát is színesíthetik. A VerShakerelső adásának premierje április 11-én lesz, ekkor lesz elérhető az első videó a csatornán, ezt követően kerülnek fel heti rendszerességgel a sorozat részei.

A videókban közismert előadóművészekkel (majd később költőkkel, szakértőkkel) versekről, verselemzésről, versmondásról beszélget Zoltán Áron, és minden epizód versmondással indul vagy zárul. A VerShaker interjúinak a Bethlen Téri Színház ad otthont.

A YouToube-csatornát pedig itt keressétek!

 

süti beállítások módosítása