„A Költészetünk Ünnepe nem marad el, csak egy kicsit átalakul"

A járvány és az ezzel kapcsolatos intézkedések idején sem szakad meg a Harag György Társulat immár hatéves hagyománya: idén a közönség a virtuális térben találkozhat majd a költészetnapi programsorral.

A műsor továbbra is a magyar líra ünnepléséről szól. A költészet jelenével és jövőjével kapcsolatban diákok, tanárok, irodalmárok és költők gondolatai hangzanak el. A műsorfolyamban keverednek majd a különböző rovatok elemei: interjúk, szavalatok, megzenésített versek, költeményekből ihletődött képzőművészeti alkotások, illetve versekből táplálkozó zenei impressziók.

event_cover.png

„A Költészetünk Ünnepe nem marad el, csak egy kicsit átalakul: a körülményekre való tekintettel az online térbe költözünk. Élőben ugyan nem találkozhatunk, mégis kísérletet teszünk arra, hogy a költészettel való személyes találkozás varázsát megidézzük, egy különleges, erre az alkalomra készült műsor formájában” – mondja Frumen Gergő színész, a projekt egyik ötletgazdája és az adás szerkesztője.

Az Interjúk rovatban több költő is megszólal: Závada Péter, akit többen a 2019-ben feloszlott Akkezdet Phiai együttes tagjaként is ismerhetnek, Horváth Benji és Fischer Botond, mindketten az E-MIL (Erdélyi Magyar Írók Ligája) tagjai, André Ferenc, Győrfi Kata, Sánta Miriam, Kali Ágnes és Bartha László Zsolt, a Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat tagja – velük a Harag György Társulat színészei beszélgetnek majd a költészet kortárs műfajairól, a líra jelenéről és jövőjéről, illetve betekintést nyerhetünk a költők mindennapjaiba.

zavada_peter_kolto_frumen_gergo_szinesz.jpg

A LYRx rovatban diákok, költők, tanárok és irodalomtudósok beszélnek majd 5-10 perces videókban a magyar líráról: megszólal a műsorban Selyem Zsuzsa irodalomtörténész, Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, Gábor Csilla irodalomtörténész, Karsay Magdolna irodalomtanár, valamint szatmári diákok: Balogh Ádám, Besenyődi Judit és Báthori Boglárka. A Költészetünk Ünnepe műsorában tollforgató tehetségek is lehetőséget kapnak: a szatmári diákok verseit a Harag György Társulat színészei fogják előadni. Nemcsak a társulat tagjai, de szatmári gyerekek is verset mondanak a műsor folyamán, illetve elmagyarázzák saját szavaikkal a közönségnek azt is, hogy szerintük mi a vers.

A műsor egyik izgalmas momentuma a Harag György Társulat és a Dinu Lipatti Filharmónia koprodukciója lesz, melyben a Kaláka együttes megzenésítése alapján, Radnóti Miklós Éjszaka című versének erre az alkalomra hangszerelt változatát hallhatja és láthatja a közönség. A filharmónia vonósnégyese - Kovács-Pistuka Emőke (elsőhegedű), Székely Alpár (másodhegedű), Abos Győző (mélyhegedű) és Demeter Erika (nagybőgő) – mellett a zenekar Manfrédi Annamáriával, a társulat zenei vezetőjével (zongora), valamint Nagy Csongor Zsolt (gitár), Péter Attila Zsolt (ukulele) és Rappert-Vencz Gábor (szájharmonika) színművészekkel egészült ki. A Moldován Blanka színművész által átdolgozott és -hangszerelt versmegzenésítés előadásában énekesként a társulat valamennyi tagja részt vett.

Ez a produkció is a VerZe rovat része, melyben megzenésített verseket hallhatunk Bertóti Johanna, Koszorús Krisztina (Koszika), Kollár-Klemencz László, Pfeifer Melany, valamint  a társulat színészei és önkétesei előadásában. Maradva a zenei vonalon: a HangVERSeny rovatban zeneszerzők, zenészek egy-egy versre válaszként adott zenei impresszióit hallhatjuk. Közreműködnek: Cserey Csaba és Cserey Both Zsuzsa, Bocsárdi Magor, Rozs Tamás, Kónya Ütő Bence, Manfrédi Annamária, Takács Dániel, Bakk-Dávid László, Tempfli Erik és Vajas Gréta.

a_kepen_bocsardi_magor_zeneszerzo_es_orban_zsolt_szinesz.jpg

A zenei csemegék között a társulatnak a Kovács András Ferenc- és Beatles-estjeiről már sokak által ismert színészzenekara is helyet kapott: a Nagy Csongor Zsolt (basszusgitár, vokál), Péter Attila Zsolt (gitár, szájharmonika, vokál) és Rappert-Vencz Gábor (gitár, vokál) színészekből álló, közkedvelt zenésztrió erre az alkalomra Budizsa Evelynnel, Kovács Nikolettel, Laczkó Teklával, Rappert-Vencz Stellával (vokál) és Szabó János Szilárddal (beat-box) kiegészülve adja elő – természetesen egy szatmári költő –, Dsida Jenő Nagy Csongor Zsolt által megzenésített versét.   

Ahogy az elmúlt években, idén is jelen lesznek a képzőművészetek. A Szinesztézia című rovatban Pilinszky János Ne félj című költeménye inspirálta alkotásra Erdei Máté, Akerman Csaba, Tőkés Imola, Bába István és Szabó János Szilárd (a Harag György Társulat színésze) képzőművészeket. Az elkészült műveket a társulat jótékonysági céllal szeretné értékesíteni. A műsorból a táncművészet sem hiányzik: Szabó Franciska koreográfus és táncművész saját verse alapján készített táncetűdöt ad elő.

A gazdag és színes műsorfolyam minden korosztály számára ajánlott: az első részében hangzanak majd el a gyermekeknek szóló előadások, míg a műsor második része inkább a felnőtt közönséget célozza meg. A programsorozat idén online, a színház Facebook-oldalán lesz majd elérhető április 18-án, szombaton, 16 órai kezdettel.

További infó: Harag György Társulat

 

 

süti beállítások módosítása