Bajba jutott művészeken segítenek társaik

Trokán Nóra, Trokán Anna, Bata Éva, Schmied Zoltán, Lamm Dávid és Molnár Áron is csatlakozott ahhoz a weboldalhoz, ahol a művészek online tartalmakat oszthatnak meg és pénzt is kapnak érte.

Trokán Nóra görög népdalt énekel, Adorjáni Bálint Szabó Lőrinc versét, míg Schmied Zoltán Adyt szaval azon a fizetős online tartalomszolgáltató oldalon, melyet Lengyel Tamás indított útjára. A népszerű színész online színészkereső projektjét, a Szabadszínészt használja a jó ügyre: a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, lehetőséget teremt művészkollégáinak a pénzkeresésre az otthonukban készített tartalmak értékesítésével.

Ne a Facebookra, hanem a „Szabad a produkció” oldalára készíts tartalmat, mert ezzel segítheted a bajba jutott színészeket, vagy saját magadat!

Ezzel a gondolattal indította útjára a Szabadszínész start up új weboldalát, ahol – a közösségi médiában tömegesen terjedő ingyenes tartalmak ellenére – pénzt kérnek a színészek, művészek által, otthoni körülmények között felvett produkciókért. „Az előadóművészek által létrehozott online tartalom értékes és meggyőződésünk, hogy a nézők egy része még ezekben a nehéz időkben is szívesen áldozna erre, sőt vágya, hogy kifejezze támogatását kedvenc művészeti ága iránt. Ezenkívül időszerű elgondolkodni azon, hogy ha telefonért, autóért, kenyérért fizetünk, miért érzünk szemérmet, ha ugyanezt várjuk el kisebb-nagyobb online tartalmak szolgáltatásért, amiben szintén idő, munka, szaktudás és pénz van” – mondták el a kezdeményezésről Gosztonyi Csaba és Lengyel Tamás, a Szabadszínész alapítói.

szabadszinesz_ko_o_adrienn3.jpg


Ezért indítottak egy weboldalt, a Szabad a produkciót, ami - ha megfelelő számú művész csatlakozik hozzá - megváltoztathatja ezt a tabuként kezelt helyzetet: egyszersmind a közgondolkodást. Ráadásul fórumot és bevételt teremthet azoknak, akik most munka és pénz nélkül maradtak. A szabadaprodukcio.hu oldalon „ART Peep Show” címszó alatt találhatóak a projektek, indulásának első hetében közel 30 művész töltött fel tartalmat.

„Hozz létre tartalmat, mondj el egy verset, olvass fel, énekelj, és a nézők a megtekintésért fizetnek majd!” – így szól a felhívásuk. A befolyt összeget a művészek minden hónap végén felvehetik, de jótékony célra is fordíthatják: három szervezetnek, a Színházi Szolidaritási Alapnak, a Színházi Dolgozók Szakszervezete Segítsünk Alapítványának vagy a Független Előadó-Művészeti Szövetség segélyalapjának is felajánlhatják.

artpeepshow.jpg

Az oldalra regisztrálók vállalják, hogy amilyen tartalmat oda pénzért feltöltenek, máshol nem lesz ingyenesen elérhető. A produkciókat az alkotók természetesen népszerűsíthetik, megoszthatják bárhol.

 

süti beállítások módosítása