Évadzárás a Budapest Bábszínházban

Bábufesztivál, új bemutatók, kiállítások, igazgatóváltás. Számos izgalmas esemény színesítette a 70. ünnepi évet a Budapest Bábszínházban, a következő 2020/2021-es évadra öt új premierrel készül a társulat, erre is kitért Ellinger Edina igazgató az évadzáró társulati ülésen.

Az elmúlt időszakról elmondta: mint minden színházat, a Budapest Bábszínházat is olyan váratlan szituáció elé állította az egészségügyi veszélyhelyzet, amelyre nemhogy egy friss igazgatónak, de senkinek nem volt forgatókönyve. Megköszönte a társulatnak, hogy összehangolt, kreatív csapatként működtek az elmúlt három hónapban is, és jól alkalmazkodtak az új helyzethez, az állandó online jelenlétnek köszönhetően nem maradt bábszínház nélkül a közönség.

 

tarsulati_ules-005.jpg

Ellinger Edina

"A nézőink szeretete erőt adott ebben a nehéz időszakban, sokan éltek a #neváltsdvissza lehetőséggel, és a visszajelzések szerint már nagyon várják, hogy ősszel újra megnyissa kapuit a Budapest Bábszínház" – tette hozzá.

Elhangzott, hogy a következő évadot újra kellett gondolni, mivel két bemutatót is el kellett halasztani tavasszal. Így a 2021/22-es évad első premierje a Rumcájsz (4+) lesz. Az előadásban Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekek szívéhez. A következő bemutatót Markó-Valentyik Anna rendezi Rügyek és gyökerek (4-) címmel. A csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. A próbafolyamat során mindent elkövetnek, hogy az előadás a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után. Decemberre tervezik a Kisrigókat (6+) Hoffer Károly rendezésében. Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája.

 

 

A 2021-es év újdonsága lesz a Helló Héraklész! (10+), amelyet Tengely Gábor rendez. Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről. Az ötödik, egyben az évad utolsó bemutatója, a Pendragon legenda - avagy Szerb Antal kód (14+) az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készül. A regényt színpadra alkalmazó K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének művét.

 

tarsulati_ules-007.jpg

Szolár Tibor és Palya Gábor

A június 12-i társulati ülésen két díjat is átadott Ellinger Edina igazgató; a társulat szavazatai alapján a Havas–B. Kiss-díjat Szolár Tibor bábszínész, a Kovács József-díjat Palya Gábor bábkészítő vehette át.

 

süti beállítások módosítása